Globalni klimatski štrajk

U Njujorku se ovih dana održava međunarodna konferencija UN o klimatskoj akciji (UN Climate Action Summit 2019).

Grupa Petkom za budućnost Beograd, zajedno sa Zelenom omladinom, pridružuje se globalnoj akciji pod nazivom Globalni klimatski štrajk i poziva sve da se u petak 20. septembra 2019. pridruže akciji i iskažu zahteve za odlučniju borbu protiv klimatskih promena. Protestna šetnja će krenuti u 17 h od Terazijske česme i, ovom prilikom, vas pozivamo da nam se pridružite.

I mi smo im se pridružili (slike u prilogu).

Možda do ovakvog protesta u Beogradu ne bi ni došlo da šesnaestogodišnja Šveđanka nije započela lični protest bežanjem iz škole. Ona u svojoj životnoj dobi ne zna dovoljno o zakonima koji određuju vreme i klimu. Ali, sve je naučila iz medija, a oni kažu da postoje brze klimatske promene i da je za to odgovoran čovek. Potez male Šveđanke odmah su iskoristili svetski „stručnjaci za klimu“ i osmislili novu akciju srceparajućih poruka o spasavanju planete. Većina poruka o klimi pomešana je sa čisto ekološkim, a to je sjajan metod za zamagljivanje stvarnih ciljeva.

I tako su se na tzv. beogradskom klimatskom štrajku našla uglavnom deca koja su nosila transparente i držala kratke govore. Istina, neke govornice su čitale svoj „govor“ iz mobilnih telefona. U tom uzrastu teško je zapamtiti nekoliko osnovnih rečenica, a da se ne pogreši – zato su „svoj“ govor pročitale. Normalno, tu je i trema javnog nastupa, ali tako se „školuju“ budući politički lideri. Nakon ovakve predstave moramo da se zapitamo – gde su bili sastavljači govora, gde su bili pravi organizatori i idejni tvorci štrajka?

Mlada Šveđanka je juče (ponedeljak, 23. septembar) govorila na Samitu UN. Njen nastup, zajedno sa beogradskim klimatskim štrajkom i mnoštvom svetskih – jasna je zloupotreba dece u političke svrhe.

 

Autor teksta i fotografija: Nedeljko Todorović