Masovna pojava dezinformacija i subjektivnih ocena o vremenu i klimi na meteorološkim forumima

U ovom članku ćete pročitati detaljna objašnjenja i obrazloženja o tome zbog čega ljubitelji snega i/ili vremenskih nepogoda NISU ljubitelji vremena, odnosno meteorologije, a u skladu sa tim i razloge zbog kojih takvim osobama nikako NIJE mesto na meteorološkim forumima.

 

Na meteorološkim forumima srpskohrvatskog govornog područja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora) su svakodnevno, tokom cele godine, prisutna (najčešće) nerealna nadanja, pa odmah nakon toga navijanja i kuknjave, koji ubrzo prelaze u razočarenje, histeriju i ljutnju na one vremenske situacije (pa čak i na jedno celo godišnje doba – LETO) koje nikako nisu po ukusu većine članstva na tim i takvim forumima.

Gospodi snegoljubavnicima, koji su okupirali meteorološke forume – nikad dovoljno ciklona, lošeg, kišovitog i hladnog vremena (!?), pa je zbog toga svake godine prisutno njihovo pljuvanje na LETO kao godišnje doba, ali i na suvo, stabilno, mirno i toplo vreme, odnosno na anticiklonalni tip vremena. Pojedini članovi CROMETEO foruma su otišli čak toliko daleko u svojim ludostima i glupostima, da tokom mirnih, lepih i sunčanih dana javno govore za Sunce da je „smeće“ ili „đubre“, a za leto da je „g…o“ (!?). Što je najtragičnije, za sebe govore da su ljubitelji vremena, odnosno meteorologije, a na ovako vulgaran i sramotan način se javno izražavaju o LETU kao godišnjem dobu (!?). Dakle, s obzirom na ovakve njihove javne nastupe, kao i na njihovo sopstveno „samoreklamiranje“ ili bolje rečeno antireklamiranje (parola „mrzim leto“), može se sa sigurnošću zaključiti da u glavama velike većine članstva na tzv. meteorološkim forumima nešto debelo nije u redu.

Evo šta je jedan od (u svakom smislu nedoličnih) članova CROMETEO foruma javno nažvrljao: „Napokon nema onoga govna (Sunce) na nebu i dan izgleda puno normalnije i prihvatljivije za ovo doba godine, mada se i dalje ništa ne dešava.“

Zamislite koliko neko treba da je plitke pameti, kada javno pljuje Sunce – izvor života na našoj planeti (!?). Zamislite samo kolika je to doza javno prikazane infantilnosti, nezrelosti i prostakluka (!!!). I povrh svega toga, administratori tzv. meteoroloških foruma tolerišu i ne brišu takve baljezgarije (!?). Istini za volju, urednici pomenutog CROMETEO foruma ne samo da ne uklanjaju tako nedolične komentare, već dobar deo njih čak i aktivno učestvuje u takvoj javnoj blamaži (!?). Moram ovde napomenuti da su ovakve i slične svakodnevne budalaštine i baljezgarije od strane nezrelih osoba, odnosno osoba sa očiglednim psihičkim problemima – jedan od ključnih razloga za moje (i ne samo moje) definitivno napuštanje svih tzv. meteoroloških foruma sa područja bivše Jugoslavije. Mnogi pravi ljubitelji vremena i istinski znalci METEOROLOGIJE su definitivno shvatili da nemaju šta da traže na forumima sa takvim članstvom. Nažalost, nepristojnih i sramotnih komentara ima svakodnevno na svim tzv. meteorološkim forumima u našem regionu, a pogotovo na već pomenutom CROMETEO forumu, koji, zbog nedoličnog ponašanja većine njegovog aktivnog članstva (uključujući čak i administratore foruma) – predstavlja svojevrsno ruglo i veliku sramotu među forumima koji se bave prirodnim pojavama (u šta spadaju i meteorološke pojave).

Naravno, nedolično ponašanje većine aktivnog članstva je zastupljeno i na SERBIANMETEO forumu, ali ipak u daleko manjoj meri nego što je to slučaj na CROMETEO forumu. Većina članstva na srpskom SERBIANMETEO forumu je ipak nešto pristojnija, s obzirom na činjenicu da na tom forumu nema toliko vulgarnih i sramotnih komentara koji su inače dugogodišnji „zaštitni znak“ i „ukras“ hrvatskog CROMETEO foruma. Uzgred govoreći, odavno je poznato da svako svojim načinom ponašanja predstavlja samom sebi najbolju reklamu ili antireklamu. Takva činjenica bi trebalo da bude poznata administratorima pomenutih foruma, ali izgleda da oni za nju ne mare mnogo. S obzirom na činjenicu da ovakvo (žalosno) stanje na tzv. meteo forumima traje već duži niz godina, a sa tendencijom daljeg pogoršanja – objavljen je ovaj članak, u cilju spašavanja METEOROLOGIJE od takozvanih i samozvanih „ljubitelja meteorologije“, koji svojim subjektivnim, nestručnim i (najblaže rečeno) neprikladnim komentarima urušavaju METEOROLOGIJU kao nauku, ali i čitavu meteorološku struku.

S obzirom na iznad prikazanu vulgarnu izjavu jednog od administratora CROMETEO foruma, moram ovde staviti i više nego prostački komentar jednog od moderatora SERBIANMETEO foruma, koji, na njegovu žalost i sramotu, glasi ovako:

„Usrano govno od dana je postalo još usranije sa ovom bogaljskom kišom koja ihaljiti put pada da pokvasi samo, sitna ko će sneg da udari.. Gadi mi se. Po 1001 put evo stala kiša, i gle čuda opet okvasila tek osušeni beton. Ko bi reko. Ja ne verujem kakvo govno usrano od dana..“

Dakle, da ponovim – na tzv. meteorološkim forumima se preko cele godine vrti kombinacija (najčešće) nerealnih nadanja, želja i fantazija, pa zatim plača, kuknjave, razočarenja i ljutnje na vremenske prilike, što znači da se osim neprekidnog pljuvanja po LETU kao godišnjem dobu, takođe neprekidno pljuje i po stabilnom, lepom i toplom vremenu i tokom ostalih sezona (zima, proleće i jesen). Ovde je vredno pomenuti i čuvenu mantru gospode snegoljubavnika, odnosno njihovu SUMMERKILLER-histeriju, koja svakog leta startuje već na samom početku avgusta meseca (!?), i to sve zajedno u paketu takozvane „hajke na leto“ (pogledati hajku na leto 2011. godine, teme PROGNOZE-AVGUST 2011. i PROGNOZE-SEPTEMBAR 2011.).

I tako svake godine, jedna te ista (snegoljubavnička) priča se vrti u krug – od samog početka avgusta, kada se na prognostičkim kartama povremeno pojavljuje mogućnost za zahlađenje i kišu tokom avgusta, oni kao navijeni i hipnotisani ponavljaju taj njihov glupavi izraz – SUMMERKILLER, uzaludno se nadajući da će jesen nastupiti već u prvoj polovini avgusta (!?), što je čak i teoretski neizvodljivo na ovom našem području. Nebitno je njima to što se prognostički modeli često razlikuju u svojim prognozama, već im je jedino bitno da samo jedan od njih (i to za čak 15 dana unapred) nagoveštava mogućnost za zahlađenje i kišu (!?). Kada tako nešto ugledaju – istog trenutka kreće euforija i sve ostalo što uz nju ide… I onda, naravno – nije nikakvo čudo što će već sledećeg dana doći do osetnog pogoršanja (ionako lošeg) psihičkog stanja kod takvog članstva na meteorološkim forumima, jer je sa karata „isparilo“ ili je „ublaženo“ toliko željeno i iščekivano zahlađenje sa kišom ili snegom. Na primer, pomenute 2011. godine je SUMMERKILLER-histerija na tzv. meteo forumima trajala čak puna dva meseca (!?!?), jer se svaka najava osveženja po prognostičkom materijalu svodila na euforije i ludovanja o „definitivnom kraju leta“ koja su karakteristična samo za nezrele osobe i one sa različitim mentalnim problemima. Duboko sam ubeđen u to da su tzv. „ljubitelji meteorologije“ dobro zapamtili duga, sunčana i topla leta 2011. i 2012. godine. Inače, takvo javno SUMMERKILLER-blamiranje se dešava svake godine tokom avgusta i septembra meseca.

Kada već pomenuh izraz SUMMERKILLER – upravo juče (dana 23. juna 2017) je jedan član jednog tzv. meteo foruma uspeo da nažvrlja ovakvu ludost: „Možda je nerealno za očekivati, ali volio bih da ovo osvježenje početkom idućeg mjeseca (JULA) bude svojevrstan summerkiller i da ljeto barem po pitanju većih vrućina završi. Može biti 30-32 kasnije, ali samo da se ne penje više iznad 35. Za 8. mjesec možda je i moguće to očekivati s obzirom da se znalo događati da 8. mjesec prođe bez većih vrućina, ali za 7. mjesec je dosta teško. Nikako ne razumijem ljude koji vole ovakva ljeta i kojima ne pašu ljeto 2014., 2010. itd. Davno prije se znalo događati da ljeti temperatura ne bude veća od 32 ili ako bude to bude vrlo kratko. Danas ljetoljupci mrače na takva ugodna ljeta i samo priželjkuju velike vrućine. Sva su godišnja doba dobra na svoj način, ali ljeto mi je najmrže.“

Šta tek reći na ovo citirano ludilo (???). Kao što vidite, ovo je junska SUMMERKILLER-histerija, a ne avgustovska (!?). U JUNU mesecu (!?) pominjati i prizivati nekakav SUMMERKILLER (!?). Dakle, njihovom ludilu zaista nema kraja. Ovom teškom pacijentu je izgleda jedina životna želja – kada bi nekako mogla da se vrate (hladna i kišovita) leta 1970-ih godina, i da temperatura ne ide iznad 30-32 stepena, kao što se inače neretko dešavalo u tom (hladnijem) periodu. Ali, ipak, sve je (o sebi) rekao u toj njegovoj poslednjoj rečenici.

U potpisu profila jednog od članova SERBIANMETEO foruma stoji sledeće: Komentar ovakve budalaštine svakako nije potreban, jer je zrelim i normalnim ljudima sasvim jasno o čemu se ovde radi. Nažalost, o ljubiteljima vremena, odnosno meteorologije se sigurno ne radi. U nastavku teksta obrazložiću zašto ljubitelji snega NISU ljubitelji meteorologije, a u skladu sa tim je potrebno i dodatno objasniti zašto ljubiteljima snega nikako NIJE mesto na forumima ljubitelja vremena, odnosno meteorologije.

Takođe, potpis jednog od „ljubitelja vremena“ izgleda ovako: Volim lepo vreme samo kad pecam.

Verovali ili ne, jedan član srpskog meteorološkog foruma je toliko fasciniran zimom i hladnoćom, da je otvorio temu u koju svakodnevno lepi postove sa ledenim temperaturama u Sibiru (!?!?). U svoj forumski potpis je stavio sledeće: Zima u duši, Sibir u srcu

S obzirom na do sada citirane forumske gluposti, moram da se glasno zapitam – gde to „letoljupci priželjkuju velike vrućine“ (???). Na tzv. meteo forumima sigurno ne, s obzirom na činjenicu da i ono malo takvih komentara revnosno uklanjaju moderatori tih foruma, pošto je više nego očigledno da je njima potrebno i poželjno jedino navijanje za zahlađenja i padavine, a otopljenja i lepo vreme niko ne sme ni da pomene, a kamoli da za njih i navija (!!!). U stvari, otopljenja smeju da se pominju, ali isključivo u negativnom kontekstu, jer u suprotnom – takvi komentari će vrlo brzo biti uklonjeni (!!!). Zaista, nema nikakve svrhe ovakvo ludilo dalje komentarisati, već bi takve pacijente samo trebalo prebaciti u odgovarajuće medicinske ustanove, pa neka tamo vide šta će sa njima i da li im se uopšte može nekako pomoći… 

Iz gomile snegoljubavničkih bisera i odvala na meteo forumima izdvojio bih jedan, slobodno mogu reći – sumanut post, koji se pojavio 11. septembra (!?) jedne godine, i koji mi je, zbog vrhunca ljudske gluposti, ostao duboko urezan u sećanje. Taj nenormalni post glasi, doslovno ovako: „Kada se očekuje zahlađenje i sneg?“ Zamislite takvu kombinaciju ljudske gluposti i ludosti na jednom mestu – 11. septembra (!?) pominjati jako zahlađenje sa prvim snegom (!!!). Verujem da su normalni ljudi (kojih ipak još uvek ima na meteo forumima) ostali zgranuti i bez teksta kada su ovako nešto svojim očima ugledali (!?). Dakle, snegoljubavnim meteo-fantazijama i mentalnim perverzijama nikad kraja (???).

 
 
Kao što ćete videti, srpskim ili hrvatskim „ljubiteljima meteorologije“ (ili preciznije rečeno – ljubiteljima snega i vremenskih nepogoda) su veoma poželjni cikloni koji se vrte iznad Srbije ili Hrvatske (zna se zašto), ali su im ti isti cikloni veoma nepoželjni ako se vrte u drugim delovima Evrope (prvenstveno na njenom zapadu), jer u tim situacijama usmeravaju vreo afrički vazduh na područje južne i jugoistočne Evrope, što je, za one koji ne znaju – sasvim normalna i očekivana vremenska situacija za naše područje u toku leta (a neretko i u toku zime). Ali, nažalost, mnogi od takvih „ljubitelja meteorologije“ izgleda da ne znaju da se ciklonska aktivnost dešava na širim prostorima (pogotovo na zapadu Evrope, gde je inače i najintenzivnija), a čak i neki od njih koji to znaju – nisu u stanju da takvu meteo-realnost shvate i prihvate, pa se na vreme (koje im nije po volji) stalno ljute: „Nažalost, previše izražena ciklonarna aktivnost na severu nam dolazi glave. Kako do slabljenja nije dolazilo ni u naznakama, samo je bilo pitanje vremena kada će neka ciklončuga da zapne i da nas zaspe vrelina na njenoj prednjoj strani.“

Šta reći na ovu (javno izrečenu) glupost (???). Dakle, prema rečima jednog od „ljubitelja meteorologije“, kada se ciklon nalazi iznad Srbije – onda je to „ciklon“ ili „ciklončić“, a u situaciji kada se isti nalazi u zapadnoj Evropi – onda je to „ciklončuga“ (!?). Znači, prema „načinu razmišljanja“ citirane osobe i njemu sličnih – poželjno je da se ciklon vrti danima (a ako može i nedeljama – tim bolje, reći će citirana osoba i njemu slični) iznad Srbije i regiona, a sasvim je nepoželjno da se poneki ciklon vrti i po zapadnoj Evropi, jer u tom slučaju Srbiji i regionu takva vremenska situacija najčešće donosi suvo, sunčano, stabilno i (vrlo) toplo vreme – odnosno pravo leto ili toplu zimu. Ali ne, po takvom (normalnim ljudima teško shvatljivom) „rezonu“ – kiša treba da pada samo u Srbiji, a zapadu Evrope kiše nisu ni potrebne, pa šta onda ima tamo da se vrte neke „ciklončuge“ (!?). A šta tek reći za izraze poput: „proljeVće“, „glupi vetar“, „glupi Avgust“ ili „bezvezna oblačnost“, i tako dalje, da ne nabrajam dalje kojekakve gluposti, koje su javno izrečene mnogo puta od strane „ljubitelja meteorologije“ (!?).

S obzirom na sve što je do sada rečeno – i malom detetu je sasvim jasno da „problemi“ na tzv. meteo forumima nastaju u trenucima kada na našem području nastupaju toplije i stabilnije vremenske prilike, odnosno tzv. „meteo-monotonija“ (reći će citirana „gospoda“). Dakle, „problem“ je u tome što lepo vreme najčešće asocira na LETO kao (najtoplije, najsunčanije i najstabilnije) godišnje doba, a to znači da leti nema snega ili hladnoća i da tokom jednog prosečnog leta, generalno govoreći – nema mnogo kiša ili grada, olujnih vetrova i ostalih vremenskih nepogoda, bar ne toliko koliko je „potrebno“ tzv. „ljubiteljima meteorologije“. S obzirom na svakodnevne njihove komentare – sasvim je jasno da njima svega toga nikada nije dovoljno, odnosno da ih je nemoguće zadovoljiti. Jednom rečju, njima treba svake godine ekstremno kišovito leto, po mogućstvu sa što više konvektivnih dešavanja, izraženih ciklona i frontalnih poremećaja, dana sa što više grmljavinskih procesa i vremenskih nepogoda (!?).

Ako je leto sasvim prosečno, ili (po njima – ne daj Bože) stabilnije i toplije od prosečnog – biće vrlo nezadovoljni, razočarani, ogorčeni i ljuti na vremenske prilike (na koje inače ne mogu da utiču). Dakle, tu je glavni „problem“ i veliki „stres“ za ogromnu većinu registrovanog članstva na tzv. meteo forumima. S obzirom na prirodu njihovih „problema“, sasvim slobodno se može reći da takvo članstvo skoro svakodnevno doživljava i preživljava raznorazne „traume“ i „stresove“, jer je notorna činjenica da se vazdušne mase neprestano smenjuju – donoseći zahlađenja i padavine (kojima se takvo članstvo fanatično i gromoglasno raduje), ali i otopljenja – sa suvim i sunčanim vremenom (kojima se takvo članstvo još gromoglasnije zgražava). Pa pobogu, zar pravi ljubitelji meteorologije mogu javno da izražavaju zgražavanje (pa čak i gađenje) pred gotovo svaku najavu stabilnog, lepog i toplijeg vremena (???). Zar se takve osobe mogu smatrati ljubiteljima vremena, odnosno meteorologije (???). Da li su takve osobe normalne osobe (???). Normalni ljudi se sa pravom pitaju – kakvi su to „ljubitelji meteorologije“, koji svakodnevno izgovaraju gluposti ovakvog tipa:  (???). Takvo njihovo (nedolično i nezrelo) ponašanje se godinama ne menja, pa se normalan čovek često nađe u čudu, pitajući se odakle takvima toliko snage i energije – da neumorno i sa tolikim fanatizmom i euforijom godinama javno laprdaju jedne te iste gluposti i budalaštine, pritom svakodnevno demonstrirajući svoju (emocionalnu i svaku drugu) nezrelost (!?).

Sasvim je normalno da svako od nas ima neki svoj meteo ukus, odnosno da više voli neki određeni tip vremena ili neko godišnje doba, ali je apsolutno nenormalno da nameće svoj meteo ukus drugima, i to javno – na meteorološkim forumima, što inače neprekidno radi poveća grupa članstva. Dakle, jedne te iste osobe svakodnevno javno laprdaju o tome šta im se sviđa ili ne sviđa od vremenskih situacija. Zamislite na šta bi to ličilo kada bi svako od nas svakog dana javno žvrljao o tome šta ga nervira ili ne nervira u pogledu vremenskih prilika. Zamislite – svakog dana ponavljati jedno te isto („ovo mi se sviđa“, „ono mi se ne sviđa“, „ovo mi odgovara“, „ono mi ne odgovara“, „nadam se da će biti ovo“, „nadam se da neće biti ono“, „iskreno se nadam da će modeli promeniti priču“ – u situacijama kada nastupa lepo i toplije vreme, ili „iskreno se nadam da modeli neće promeniti priču“ – u situacijama kada nastupa ružno i hladnije vreme), itd, itd… I tako u krug, preko cele godine (!?). Nenormalno ili normalno, nezrelo ili ne – procenite sami… Postavlja se logično pitanje šta ti ljudi rade, ili bolje rečeno, da li uopšte išta rade, čiji novac troše (???). Izlaze li iz kuće uopšte (???). Što je najzanimljivije, čak i u situacijama kada konačno dočekaju (toliko željeni i prizivani) sneg – i dalje sede kod kuće za računarom, gledajući prognostičke modele za 10 dana unapred, sanjajući nove i nove količine snega (!?).

Evo jednog kviz-pitanja: znate li kada im treba suvo i lepo vreme, odnosno kada navijaju za takvo vreme (???). Suvo i lepo vreme im treba izgleda samo u onim situacijama kada izlaze iz kuće, odnosno kada idu na neku utakmicu ili neki koncert na otvorenom. Jedino tada javno navijaju da ne bude kiše ili ne daj Bože nevremena – da slučajno ne pokisnu i uživo ne dožive ono što inače stalno priželjkuju i za šta stalno navijaju. U nastavku slede dve izjave od strane iste (nezrele) osobe koje potvrđuju ove moje navode:

„Ne radujem se zahlađenju, jer je kao za inat moralo da se poklopi sa mojim odlaskom na more, odnosno jedinih nedelju dana kada nemam ništa protiv vrućine i stabilnosti. Ali tako to obično biva.“ (Ovaj „ljubitelj vremena“ je svima otkrio (javnu) tajnu da tokom cele godine ima nešto protiv lepog, stabilnog i toplog vremena).

„Iz nekih ličnih razloga se nadam da će izostati jače nestabilnosti u popodnevnim i večernjim satima, ali plašim se da nisam te sreće.“ (Ovom istom „ljubitelju vremena“ sada ne trebaju nevremena, već mu treba lepo i mirno vreme, jer je planirao da putuje avionom).

„Danas je jedini dan kada mi ne odgovara da padne kiša. Plašim se da će nas kiša prerano oterati sa seoske slave…“

„Dok se ne oberu kajsije i grožđe neću navijati ni za kakvo nevreme…“ (Čovek svima javno priznao da navija za vremenske nepogode).

Dakle, sasvim je očigledno da je za takve osobe običan izlazak iz kuće neka vrsta vanredne situacije, tako da se takve njihove reakcije mogu delimično razumeti, ali ne i sasvim objasniti. S obzirom na sve ovo, normalna osoba prosto mora da se zapita koji je motiv za takvo njihovo (nenormalno) ponašanje (???). Ali, nažalost, odgovora na to pitanje jednostavno – NEMA

Jedan od retkih glasova razuma sa CROMETEO foruma: „Obožavam vidit ove kišoljupce kako se raduju svakoj nadolazećoj kiši. Pa kako onda ovde lipo i sa puno emocija tipkaju kako kišu obožavaju, broje joj litre, kapi, intenzitet… sve. Samo nikako ne mogu razumit zašto to ne rade vanka na otvorenom bez lumbrele? Nego stoje doma iza zatvorenog prozora, na suhom i dive se onome što obožavaju, a događa se vani, nadohvat ruke? Kad bih ja tako volija kišu ka i oni… nema te sile koja bi me uvukla u zatvoreni prostor sve do tad dok vani ne padne i posljednja kapljica.“

Danima pred nailazak ciklona sumanuto zure u modele, baveći se sabiranjem količine kiše (tokom leta) i visine snega u santimetrima (tokom zime) koje predviđaju modeli. Da vidite samo na šta liče te njihove licitacije – kakve su to fantazije, nadanja i perverzije (!?). Da nije tužno – bilo bi smešno. I onda, naravno, često izostanu velike količine kiše ili snega koje su prvobitno predviđali modeli, pa se onda sumanuto kreće u kukanja i žalopojke (!?). U toku zime, pri velikim hladnoćama, priželjkuju što je moguće niže temperature (!?). Da se ja pitam, izveo bih gospodu snegoljubavnike iz njihovih toplih soba napolje, pa držao na otvorenom – na snegu i hladnoći samo nekoliko sati, da „uživaju“ u takvom (ne)vremenu koje stalno priželjkuju. Da vidite onda kako bi svi oni odjednom zavoleli lepo vreme, leto i toplotu. Lako im je da iz tople sobe navijaju za što žešću hladnoću. Baš njih briga za ljude koji po prirodi svojih poslova moraju raditi na otvorenom, kao i za one ljude koji su materijalno i stambeno nezbrinuti i nemaju načina da se ogreju. Briga njih i za olujnim vetrovima i gradom uništenu letinu. Jednostavno, posledice letnjih nepogoda i zimskih hladnoća ih se ne tiču i uopšte ih ne dotiču, na njihovu sramotu (!!!). Baš njih briga, oni ne rade ništa, ima ko da (još uvek) radi za njih i finansira njihov nerad, bes, dosadu, razmaženost i monotoniju u njihovim privatnim životima.

Jedino što ih navodno brine je vrućina i pojava suše u letnjem periodu, kada na sva zvona iskazuju “brižnost” za stanje biljaka i poljoprivrednih kultura. Verovali ili ne, u pojedinim sušnijim letnjim (pa čak i zimskim) mesecima – tzv. meteorološki forumi se pretvaraju u poljoprivredne forume (!?), zbog navodne brige takvog članstva za stanje poljoprivrednih kultura, pa čak i za stanje zemljišta i travnjaka (!?). I tako, po njihovim rečima, letnja suša je katastrofalna za useve, dok su vremenske nepogode korisne za poljoprivredu (!?). Dakle, po njima, manjak padavina je katastrofa, a od viška padavina glava ne boli, pa makar palo i 10 puta više kiše od proseka i sve plivalo u vodi (!?). Prema „rezonu“ gospode snegoljubavnika – suša i vrućina je štetna, a poplava i hladnoća lekovita stvar za poljoprivredu i uopšte biljni svet (!?). Kao što vidite, tzv. „briga o biljkama, zemljištu i travi“ se pojavljuje samo u slučaju suše ili vrućine, a u slučaju obilnih kiša i vremenskih nepogoda (pa i velikih zimskih hladnoća) – nema brige za biljni svet, kada se radi o tzv. „ljubiteljima meteorologije“ (!?). Čak naprotiv, ne samo što nema njihove brige, već se dešava da većina njih i dalje javno priziva i navija za što žešće vremenske nepogode, i to na što širem području (!?).

Nikada im nije dovoljno kiša, grmljavina, nevremena, snega i hladnoće… (!?). Za njih kiša nije kiša ako za jedan dan ne padne bar 30 milimetara, odnosno pola prosečne mesečne količine (!?). Pojedine osobe sa tih foruma su otišle čak toliko daleko, da upravo ovih dana javno iskazuju svoje želje i nadanja za reprizom leta 2014. godine (!?!?):

„Toliko od mene, nadam se zanimljivijem nastavku sezone, iako period sa najvećim potencijalom (za nevremena) polako prolazi. Ne bih se bunio za reprizu 2014.“

Mislim da nije potrebno posebno govoriti o katastrofalnoj 2014. godini i tragičnim posledicama koje su se tada dogodile i od kojih se Srbija za ove tri godine nije oporavila (!!!). Dakle, javno prizivanje katastrofalnih nevremena sličnih onima iz 2014. godine nam sasvim jasno govori o (izmenjenom) stanju svesti osobe koja je ovako nešto uspela javno da odvali, ali i o (takođe suženom) stanju svesti većine ostalog registrovanog članstva na tzv. meteo forumima.

Kada naiđe jedan malo duži sušniji period (da tek ne pričamo o jednom ili dva sušna meseca) – svakodnevno laprdaju o suši kao o katastrofi „biblijskih razmera“, kao o pojavi koja je toliko neprirodna i nenormalna, kao da tako sušnih perioda do sada nije bilo (!?). Dakle, „uzbuna“ na tzv. meteo forumima se redovno diže samo tokom nekog meseca sa ispodprosečnom količinom padavina, a kada se dogodi čitava serija meseci sa iznadprosečnim količinama padavina – laprdaju o tome kao o nečemu što je sasvim prosečno, prirodno i normalno, pa čak i preko potrebno i poželjno (!?). Takođe, prilikom dužih sušnijih i toplijih perioda stalno pominju tzv. klimatsku normalu i neprekidno laprdaju o tome kolika su tada odstupanja od proseka. Naravno, i ovo važi samo u slučaju pozitivnih temperaturnih i negativnih padavinskih anomalija, odnosno u vremenskim situacijama koje su njima lično neprihvatljive, zbog, kako oni kažu – „meteo-monotonije“. Sa druge strane, ako su temperaturna odstupanja negativna, a padavinska odstupanja pozitivna (vremenske situacije koje njima lično odgovaraju) – tada im nije potrebna tzv. klimatska normala, i zato je i ne pominju. Uostalom, šta će njima „normala“, pa makar to bila i klimatska – kada se članstvo na tzv. meteo forumima ponaša nenormalno. Znači, jasno je da se radi o tzv. „dvostrukim standardima“, odnosno selektivnom pristupu u tumačenju meteoroloških pojava, zar ne (???).

Nažalost, velika većina tzv. „ljubitelja meteorologije“ ne zna šta su meteo podaci, jer da znaju – videli bi da se mesečne, sezonske i godišnje količine padavina generalno povećavaju, što u prevodu znači da je u poslednje vreme manje sušnih meseci i godina u odnosu na neka ranija razdoblja. Ali, oni to ne znaju, niti žele da znaju, jer im takvo saznanje nije ni potrebno. Čak se slobodno može reći da se istinski plaše takvog saznanja, odnosno upoznavanja karakteristika meteo-realnosti u kojoj žive. Dakle, plaše se sami sebe, jer bi takvim saznanjem sebi samima otkrili neverovatne razmere svog meteo-ludovanja, pošto je sasvim očigledno da ih čak i podaci o povećanim količinama padavina ne mogu zadovoljiti (!?). Verovali ili ne, ali čak ni tu nije kraj, jer u situaciji kada se povećavaju količine padavina – izgleda da se povećavaju i njihovi apetiti za što češćim i obilnijim padavinama (!!!). Dakle, to je za njih očigledno „igranka bez prestanka“, bez početka i kraja. Najjednostavnije rečeno – takvo članstvo uporno ne želi da shvati i prihvati prosečne vrednosti meteoroloških parametara koje karakterišu vreme i klimu našeg područja. Jer, kada bi bili u stanju da shvate i prihvate svoje meteo-okruženje, u tom slučaju bi automatski potpuno nestali i njihovi (inače nerealni) apetiti za ekstremnim vremenskim (ne)prilikama, ili bi, na kraju krajeva – takva (inače nerealna) očekivanja bar bila svedena na neku normalnu i razumnu meru. Ali ne, većina njih i dalje vidi samo ono što želi da vidi, jer im je to alibi za njihove nepromenjene „aktivnosti“ i u budućnosti. I što je još gore i crnje, ne samo da ne vide ono što inače svi drugi vide, već u svojim glavama vrše nekakve „projekcije“ ili „scenarije“ nekakvih meteoroloških dešavanja, koja naravno idu u prilog njihovim perverznim fantazijama. Znači, gde god mogu – uporno se hvataju čak i za „poslednju slamku“, u pogledu pokušaja doživljaja onih vremenskih (ne)prilika koje ih u tolikoj meri okupiraju, uzbuđuju i izbacuju „iz normalnog koloseka“. S obzirom na njihov ovakav, inače vrlo providan način „razmišljanja“, normalni ljudi jasno vide „u kom grmu leži zec“ – pojava sušnog meseca automatski znači da je padavina bilo vrlo malo, a da je vremenskih nepogoda bilo još manje, ili su sasvim izostale. Baš ta činjenica je ono što „bode oči“ i „para uši“ – to je ono što je neshvatljivo i apsolutno neprihvatljivo za tzv. „ljubitelje meteorologije“. Eto, toliko o njihovoj „zabrinutosti“ za useve, zemljišta, pa čak i za zelenu travicu, ali dakle – samo u slučaju suše (koja je inače samo jedna iz čitave lepeze štetnih pojava). Kada se radi o svim ostalim štetnim pojavama po biljni svet, vidimo da u glavama tzv. „ljubitelja meteorologije“ nikakve zabrinutosti – jednostavno NEMA.

Sve su oni sami o tome bezbroj puta javno žvrljali, odnosno, sve su sami o sebi rekli, i još uvek govore, odnosno lupetaju, nažalost… Dakle, prema „logici“ velike većine članstva sa meteo foruma – nije šteta ako biljke i usevi nastradaju od poplava, grada, olujnih vetrova i hladnoće, već je šteta samo u slučaju ako iste te biljke i usevi nastradaju od suše i vrućine (!?). Baš je zanimljiv taj njihov selektivni „rezon“ – mora se priznati. Zaista je originalan takav način njihovog „razmišljanja“ – iskazana „briga o biljkama, zemljištu i travici“ samo u slučaju suše i vrućine, a potpuna nebriga za taj isti biljni svet u slučaju grada, olujnog vetra, poplava i hladnoće (!?). Šta još smisleno reći na sve ovo njihovo što je besmisleno, osim da normalnim ljudima zvuči mnogo providno, nezrelo, šizofreno i bolesno ta njihova priča o navodnoj „strepnji“ i „brižnosti“, ali, kao što vidite – samo u određenim vremenskim situacijama (koje se njima lično ne dopadaju).

Dakle, neće biti da se radi o strepnji za useve tokom letnje suše, već se pre radi o prisutnoj dosadi kod gospode snegoljubavnika i, kako oni sami kažu, “monotoniji” u onim danima kada je suvo, sunčano, mirno, lepo i toplo vreme, odnosno kada ne pljušti i ne grmi. Razmišljaju oni sa setom ovako – „eeehhh, kada bi svakog dana moglo da pljušti i grmi, a ponekad i grad da udari, gde bi nam bio kraj“ (!?). Iz ovoga se jasno vidi da ih je „mnogo briga“ za stanje useva, zemljišta, travice i drveća posle vremenskih nepogoda koje stalno željno iščekuju i za koje stalno navijaju.

Jednostavno, psihološki profil takvih osoba ne može da podnese leto, sjaj Sunca, lepo, mirno i toplo vreme. Takve ličnosti ne mogu da podnesu suvo vreme i samo pet uzastopnih dana bez kiše (!?). Njihovo nepisano pravilo je: hladnoća leti i zimi – DA, toplota leti i zimi – NE. Hladnoća je poželjna i korisna pojava za biljke i ljude, dok je vrućina nepoželjna i štetna pojava (!?). Dakle, prema logici gospode snegoljuba, zima je povoljniji period godine u odnosu na leto (!?). Da li je to moguće – da je zima povoljniji i zdraviji period godine od leta, da je hladnoća korisnija od toplote za celokupan živi svet (???). NIKAKO NEĆE i NE MOŽE BITI (!!!). I tako, da se oni pitaju – apsolutno svakog dana bi zimi bilo snežnih vejavica, mećava i nanosa, a leti bi apsolutno svakog dana pljuštalo i grmelo i sve plivalo u vodi (!?). Ali, na svu sreću, oni se ne pitaju kakvo će vreme biti…

Eto na kakve sve snegoljubavničke nebuloze čovek može svakodnevno da naleti na tzv. meteorološkim forumima. Na raspolaganju imam još dosta sakupljenog nebuloznog materijala od strane bezvrednog članstva sa tzv. meteo foruma, ali smatram da nema potrebe dalje gubiti vreme na nešto što nije vredno utroška vremena. Najveći deo snegoljubavničkih gluposti i budalaština je ipak predstavljen u ovom članku, čisto kao skretanje pažnje normalnim ljudima koji su (još uvek) gosti takvih foruma.

Kao što vidimo, gomilu snegoljubavnika (koja sebe smatra ljubiteljima meteorologije) karakteriše ne samo pljuvanje po lepom i toplom vremenu preko cele godine, već i navijanje za tip (ne)vremena koji njima lično odgovara. Dakle, osim pljuvanja i navijanja, radi se i o konstantnom nametanju njihovog meteo (ne)ukusa normalnim ljudima koji su očigledno tamo zalutali, kao i gostima koji posećuju te i takve (navodno meteorološke) forume. Gospoda snegoljubavnici preko cele godine maltretiraju ljude oko sebe navijanjem za vremenske situacije koje njima lično odgovaraju, ali i pljuvanjem na one vremenske situacije koje njima lično ne odgovaraju („pored zahlađenja kojeg svi priželjkujemo i pratimo u drugoj temi…“). Blago takvoj „gospodi“ ako im je najveći problem u životu položaj baričkih sistema koji će usloviti zahlađenja sa kišom (LETI) ili sa snegom (ZIMI). Iskren da budem, čisto sumnjam da su im ekstremne vremenske pojave jedan od najvećih životnih problema. Ali, šta da se radi, takve osobe izgleda da nisu svesne mnogih realnih problema sa kojima se treba izboriti, pa u takvoj ličnoj situaciji beže od stvarnosti i nekakvu utehu i (samo)zadovoljavanje traže u nečemu na šta inače ne mogu da utiču, a to je – VREME. Ipak, pre će biti da su njihovi lični životi prepuni monotonije, a ne vremenske prilike koje nikada ne mogu biti monotone. Dakle, izgleda da se radi o bežanju od problema, odnosno o begu od realnosti (???).

Posle svega rečenog, postavlja se sasvim logično pitanje – zar se takva armija snegoljubavnika može podvesti pod „ljubitelje meteorologije“, kako oni sami sebe nazivaju (???). Svako iole normalan i razuman će dati odgovor da – NE MOŽE. Jer, da su oni zaista ljubitelji meteorologije, onda uopšte ne bi bilo tolikih njihovih gluposti i budalaština kojima svakodnevno zasipaju meteorološke forume, gde se međusobno iživljavaju po čitave dane, mesece i godine. Jednostavno, ljubiteljima meteorologije se nikako ne mogu smatrati oni koje interesuje samo sneg, samo hladnoća, samo kiša, samo grmljavina ili ma bilo koja druga meteorološka pojava. Dakle, to su ljubitelji samo jedne od meteoroloških pojava ili samo jednog od tipova vremena, i ništa više od toga. Ili, preciznije rečeno – to su ljubitelji ekstremnih vremenskih pojava, odnosno elementarnih nepogoda, koje često imaju rušilački, a neretko čak i smrtonosni karakter (!!!). Kao što ćete videti u priloženim citatima u dnu teksta, oni sami javno priznaju da navijaju za ekstremno vreme, a uz sve to još kažu da ni sami sebi ne mogu da objasne šta ih to nagoni na svakodnevno prizivanje lošeg vremena, pa čak i vremenskih nepogoda (!?).

Uzgred, da li se ljubitelji vremenskih nepogoda mogu smatrati ljubiteljima meteorologije (???). Odgovor je jednostavan – NE MOGU SE SMATRATI LJUBITELJIMA METEOROLOGIJE, jednostavno zato što je meteorologija daleko širi pojam koji obuhvata mnoštvo meteoroloških pojava, tipova vremena i klimatskih procesa, i to sve zajedno u sklopu savršenog mozaika svih pojava koji nazivamo – PRIRODA. Dakle, ljubitelji meteorologije sigurno nisu oni koji pljuju po godišnjem dobu (LETO) ili tipu vremena koje im se lično ne dopada, pritom upotrebljavajući čak i prostačke izraze, što je nedopustivo, neprihvatljivo i sramno za bilo koji javni forum, a kamoli za forume koji se bave prirodnim pojavama, u koje spadaju i meteorološke pojave. I povrh svega – stalno govore da su „ljubitelji meteorologije“, a da pritom većina njih ni ne zna šta je meteorologija (!!!). Ne znaju ni M od Meteorologije (!!!). U stvari, nije nikakvo čudo što ne znaju ništa o vremenu i meteorologiji, s obzirom na njihov mizerni intelektualni kapacitet koji svakodnevno javno prikazuju, objavljujući debilne postove koji glase doslovno ovako: „kad će sneg?“. Uostalom, šta se od takvog članstva uopšte može pametno i smisleno očekivati (?). Nažalost – NIŠTA.

Za razliku od ogromne većine faktički bezvrednog članstva na tzv. meteorološkim forumima, pravi ljubitelji meteorologije uživaju u čarima svih godišnjih doba i svih vremenskih pojava i tipova vremena. Ljubitelji meteorologije savršeno dobro znaju da je svaka godina, svaka sezona, svaki mesec, pa čak i svaki dan – neponovljiva priča u meteorološkom smislu, tako da takvim ljudima vreme nikako nije i ne može biti dosadno i monotono. Jednostavno, ljubitelji meteorologije su dobro upućeni u meteorološke podatke, tako da odlično poznaju klimatske karakteristike šireg područja, što znači da su za njih sasvim normalna neprekidna smenjivanja vazdušnih masa različitog porekla i karakteristika na ovom našem području.

Gospoda snegoljubavnici, i pored toga što sebi daju za pravo da pljuju i navijaju na meteo forumima, uporno rade i nešto što nikako nije dobro i što je pogubno po samu meteorologiju, a to je da – svakodnevno plasiraju dezinformacije o vremenu i klimi, koje su naravno zasnovane na njihovom meteo (ne)ukusu, ali i na mnogo puta dokazanom nepoznavanju najelementarnijih pojmova i pojava u meteorologiji. Nažalost, takvim njihovim ponašanjem se gosti meteoroloških foruma dovode u zabludu, jer se plasiraju potpune dezinformacije ili u najboljem slučaju poluinformacije. Neosporna je činjenica da gospodu snegoljubavnike apsolutno ne interesuju meteorološki podaci, što znači da nemaju pojma o klimatskim karakteristikama svog regiona, a kamoli šireg područja. S obzirom na ovu neospornu činjenicu, zar onda takvo članstvo može iznositi relevantne i objektivne komentare na temu vremena i klime (???). Naravno da – NE MOŽE. To je ono što je najtužnije i najtragičnije, i što je u velikoj meri doprinelo tome da meteorološke forume i napusti najveći broj istinskih ljubitelja meteorologije. Dakle, meteorološki forumi su se vremenom pretvorili u svoju suštu suprotnost – postali su leglo neznanja, dezinformacija, navijanja i pljuvanja (!!!). I onda je sasvim logično što pravih ljubitelja meteorologije na tim i takvim forumima – više neće biti. Nažalost, ispostavilo se da su meteo-entuzijasti „džaba krečili“, pošto rezultate njihovog rada i truda na popularizaciji meteorologije prati zanemarljivo mali broj registrovanog članstva. To je vrlo lako moguće utvrditi, ako se prvo pogleda koli(c)ki je broj posetilaca edukativnih sadržaja po meteo forumima, a zatim i kada se pregledaju profili svakog pojedinog člana.

Dakle, „aktivnosti“ najvećeg dela članstva na meteo forumima se svode na pregledanje tema isključivo vezanih za prognoze, gde se pomno prati svaki mogući izlaz svakog mogućeg modela (i to čak 10-15 dana unapred (!?)), sa ciljem da se podgreju (najčešće lažne) nade u nailazak hladnog i snežnog vremena (ZIMI) ili hladnog i kišovitog vremena (LETI), da bi se zatim krenulo u navijanje i histeriju, koja će ubrzo preći u razočarenje i ljutnju, jer se situacija na kartama u međuvremenu promenila i nije ostala u skladu sa njihovim (neskromnim i nerealnim) očekivanjima baziranim isključivo na njihovom meteo (ne)ukusu. Ali, ne lezi vraže, čuvena parola takvog članstva glasi „daj-šta-daš“. Naime, jedva su nekako postali svesni elementarne činjenice da LETI ne može biti (njihovog omiljenog) snega, pa kad je već tako – neka onda bar pljušti i grmi, i to svakodnevno ako može (!?). I tako u krug, preko cele godine – kolo (ne)sreće se stalno okreće na meteorološkim (pardon – snegoljubavnim) forumima. Od ljubitelja meteorologije na meteo forumima ostadoše samo – snegoljubavnici, ili preciznije rečeno – apsolutno bezvredno članstvo, koje ničim ne doprinosi pravilnom tumačenju vremenskih pojava i klimatskih procesa i popularizaciji meteorologije. Nažalost, upravo suprotno – takvo članstvo urušava meteorologiju i pravi totalnu sprdnju i veliku sramotu od meteoroloških foruma (!!!).

Na osnovu svega napred iznetog, sasvim je jasno da je na ovim i ovakvim meteorološkim forumima zastupljena MASOVNA POJAVA SUBJEKTIVNIH OCENA O VREMENU I KLIMI, odnosno javno iznošenje dezinformacija o meteorološkim fenomenima (pojavama) i klimatskim procesima. U cilju dokazivanja ove tvrdnje navešću ovde samo dva tipična primera, i to iz 2011. godine, gde će se na slikovit način dočarati ponašanje dva člana sa jednog meteorološkog foruma, a radi se, naravno, o širenju dezinformacija, koje se baziraju isključivo na nekakvom meteo (ne)ukusu pomenutih članova foruma. Ovde treba još napomenuti da se ovako ponaša 90-95% aktivnog članstva na meteorološkim forumima, što znači da ovaj članak ima svoj puni smisao i opravdanje.

Naime, jedan član meteo foruma iz Subotice je tokom (sušnog) leta 2011. godine iznosio tvrdnje kako se sa vremenom dešava nešto nenormalno i kako je maltene došlo vreme za uzbunu zbog stanja useva na severu Vojvodine. Na priloženoj slici ćete videti da je zaista bilo sušno leto 2011. godine, ali ćete videti i da je većina leta i kalendarskih godina posle 2003. godine (od 2004. do 2010. godine) na stanici PALIĆ imala iznadprosečne količine padavina:

Kao što vidite, ovom gospodinu iz Subotice bi izgleda trebalo svako leto da bude rekordno kišovito da bi bio zadovoljen njegov nekakav meteo (ne)ukus. Ali, za razliku od njega, svaka razumna i normalna osoba dobro zna da: 1.) ne može svako leto biti kišovito, 2.) da se svi meteorološki parametri menjaju od godine do godine, i 3.) da je sasvim normalna i očekivana njihova promenljivost od sezone do sezone i od godine do godine. Ovu elementarnu činjenicu bi ponajpre trebalo da znaju oni koji su se registrovali na meteorološke forume. Ali, šta smisleno reći, a ne zaplakati…

 

„Panika je jer se višegodišnje biljke nakon roda pripremaju za sledeću godinu formirajući pupoljke. Panika je jer se zemlja teško obrađuje u suši, a trabalo bi nešto i posaditi kako bi i sledeće godine imali šta da jedemo, a da to još i nikne i pripremi se za zimu.“

(Panika je jer je leto (2011) potrajalo do sredine septembra).

Drugi član meteorološkog foruma iz centralne Srbije je tokom jeseni 2011. godine svakodnevno plasirao dezinformacije o sve ređim snegovima na području Srbije. S obzirom na ove njegove tvrdnje, iz meteoroloških godišnjaka sam došao do podataka o broju dana sa pojavom snega i o broju dana sa snežnim pokrivačem za reprezentativnu stanicu za centralnu Srbiju – KRAGUJEVAC. Pogađate – meteorološki podaci su demantovali i takve priče, i dokazali da su takve tvrdnje neutemeljene, jer nemaju nikakvog osnova na temelju postojećih meteoroloških podataka. Dakle, takve priče su LAŽNE, a tvrdnje nepotkrepljene dokazima (podacima), što goste takvih foruma dovodi u zabludu, jer se plasiraju dezinformacije (!!!). Evo podataka o snegu i snežnom pokrivaču za KRAGUJEVAC, koji nam prikazuju upravo suprotno od javno izrečenih tvrdnji o navodno sve ređim snegovima:

Kada je reč o željama i nadanjima, da ovde pomenem i jednog od članova sa jednog meteo foruma, koji je 17. oktobra 2011. godine javno izrazio želju za prvim mrazom u Beogradu: „Nadam se da će u Beogradu ujutru biti zabeležen prvi minus ove jeseni.“ Šta reći na ovu glupost i ludost (???). Normalna osoba mora da se zapita kakva može biti korist od mraza usred oktobra meseca (???). Da li bi bilo ikakve koristi, ili bi bilo samo štete od ranog mraza (???). Svako razuman i normalan zna odgovor na ovu „dilemu“, ali izgleda da ovaj ko javno priželjkuje rani mraz čak ni samom sebi ne bi znao da objasni za šta mu treba taj prvi mraz.

Evo da na samom kraju ovog dela članka prezentujem i jednu javnu konverzaciju između dva snegoljubavnika sa jednog tzv. meteo foruma:

A: „Bez te hladnoce u Rusiji nema teoretske sanse da mi na Balkanu vidimo zimu, mislim na ozbiljnu zimu. Sneg od dan-dva i slicni prodori koji nam dolaze sa zapada ne donose ono sto vecina ljudi ovde na forumu zove zimom.“

B: „Naravno. Jedino zimom zovem Sibirušu, prodori sa sjevera ili sjeverozapada su mlitavi. Ali to ne znači ako je Rusija hladna i snježna da automatski i Balkan bude hladan. To je samo zimski potencijal, je li tako, a ne sigurica?“

Dakle, posle opisa čitave problematike sa veoma problematičnim „ljubiteljima meteorologije“ (kako inače oni stalno sami sebe nazivaju), pomenutu gospodu snegoljubavnike bih obrisao gumicom sa meteoroloških foruma, a zatim lepo uputio da naprave samo svoj – snegoljubavni forum, ili da jednostavno kolektivno pređu na neki od poljoprivrednih foruma, pa neka tamo iznose svoja lupetanja, nadanja, maštarije i fantazije, umesto što svojim glupostima svakodnevno maltretiraju normalne ljude, kojih je i inače vrlo malo ostalo na meteorološkim forumima. Zaista, bilo bi lepo i više nego korisno kada bi takvo (u svakom smislu nedolično i nezrelo) članstvo već jednom i za sva vremena napustilo meteorološke forume, tako da bi na njima ostali isključivo pravi ljubitelji vremena, odnosno oni koji meteorologiju doživljavaju kao veličanstveni skup svih vremenskih pojava i tipova vremena, što automatski znači da takvim ljudima (pravim ljubiteljima meteorologije) nikada ne bi padalo na pamet da javno iznose prostačke komentare za bilo koji tip vremena ili za bilo koje godišnje doba. U tom slučaju meteorološki forumi bi „prodisali“, i to u pravom smislu te reči, i bili bi vraćeni onima kojima inače i pripadaju, a to su – istinski ljubitelji meteorologije.

Sa druge strane, ovi takozvani i samozvani „ljubitelji meteorologije“ neka svoje forume nazivaju kako hoće, samo ne „meteorološke forume“ ili „forume ljubitelja meteorologije“, jer takve osobe NISU ljubitelji meteorologije, s obzirom na enormnu količinu meteorološkog i svakog drugog neznanja, dezinformacija i vulgarnosti raznih vrsta koje svakodnevno plasiraju u javnost, iživljavajući se na meteorološkim forumima. Neka na tim svojim snegoljubavnim (ili poljoprivrednim) forumima:

– iznose svoje (snego)ljubavne jade,

– neka svakodnevno maštaju o neprekidnim serijama ciklona i maksimalnim odrazima na radarskim slikama,

– neka maštaju tokom jeseni, zima i proleća o višemetarskim snegovima, a tokom leta o kišnim potopima, tornadima, žestokim nevremenima sa što jačim električnim pražnjenjima i olujnim vetrovima,

– neka nastave da ispuštaju „krokodilske suze“ nad sudbinom zemlje, trave, cveća i drveća (kao što to inače stalno rade u slučaju vrućine i suše, ali ne i u slučaju hladnoće i vremenskih nepogoda),

– neka do mile volje pljuju po anticiklonalnim stanjima,

– neka pljuju po letu kao godišnjem dobu i po sunčanom, lepom i toplom vremenu preko cele godine,

– neka do besvesti navijaju za što češće i jače hladnoće i što deblje snežne pokrivače,

– neka tumače meteorološke podatke ili prognostičke modele onako kako njima odgovara,

– neka pozitivno komentarišu samo onaj prognostički model, ili preciznije rečeno, selektivno odabrani izlaz modela koji im u datom trenutku najviše odgovara, itd, itd – da ne nabrajam dalje karakteristike njihovog nezrelog i stupidnog ponašanja…

U tom slučaju niko ne bi imao prava da im bilo šta prigovori, jer se tada ne bi radilo o forumima ljubitelja meteorologije. Ali, nažalost, pošto se ipak radi o meteorološkim forumima i takvom članstvu na njima – morao je da bude objavljen ovaj članak, da bi se već jednom odvojilo „žito od kukolja“ na postojećim meteorološkim forumima u našem regionu, ali i da bi najšira javnost bila do kraja upoznata sa dezinformacijama i glupostima svake vrste koje se bukvalno svakog dana mogu videti na tzv. meteorološkim forumima.

Šta još reći posle mnogo toga već rečenog (???). Postavlja se opravdano pitanje da li su čak i oni koji su stvorili meteorološke forume – zaista ljubitelji meteorologije (???). Jer, na jednom tzv. meteorološkom forumu sam upravo ja bio taj koji je morao da otvori temu o meteorološkoj literaturi, jer jednostavno, (tako važne) teme o literaturi do tog trenutka nije bilo, iako je taj forum postojao pune dve godine pre mog registrovanja (!?). I, otkako sam ja trajno napustio taj meteorološki (pardon – snegoljubavni) forum, tako je i ta moja tema o meteorološkoj literaturi faktički ugašena, a ima od tada skoro 7 godina… Eto, toliko o (navodnim) ljubiteljima meteorologije (!!!).

Na samom kraju, pogledajte na šta liče komentari o vremenu od strane nezrelih osoba, spakovani na gomilu, kao smeće, jer tako nešto za drugo i nije…

Takvi nezreli, nebulozni, nedolični i sramotni komentari nam na sasvim očigledan način pokazuju da se velika većina registrovanog članstva na meteorološkim forumima nikako NE MOŽE smatrati ljubiteljima vremena, odnosno meteorologije. Kao što iz priloženog možete videti, u većini slučajeva se radi o emocionalno i funkcionalno nezrelim osobama, a ima i onih sa različitim vrstama mentalnih poremećaja:

 

„MRZIM LETA u poslednjoj deceniji, i jedva cekam da ovo je..no go..o prodje!!“

„I tako, u punoj snazi pocelo je godisnje doba (leto) koje ja najvise mrzim.“

„I dalje mi je teško da se pomirim s tim da nam je klima ovakva, da i zimi imamo epizode toplog vremena.“

„Zaista frustrirajuće vreme poslednja dva dana. Teško je prihvatiti i pomiriti se sa ovako obilnom kišom na 2-3°C.“

„Ljudi sede u baštama kafića, što mi je jedan od jezivijih prizora u februaru.“

„Zima se koprcala u vlastitom izmetu.“

„Najvažnije je da vrućine i dalje nema na vidiku. Bilo bi dobro da takvo (hladno i kišovito) bude cijelo ljeto.“

„Ako se ovo ostvari, sve što mogu reći je – ljeto krepaj.“

„Hoće li ovo ljeto već konačno krepati? Želim hladnu i kišnu jesen.“

„Kad će sneg?“

„Ne mogu da verujem da imam 42 godine, a još volim sneg kao malo dete! Svi mi ovde smo večita deca u duši!!!“ (Javno priznanje vezano za emocionalno nezrelo mentalno stanje).

„Komparacijom različitih modela u različitim terminima (još uvjek u dalekim satima) teško je u ovom trenutku ne primjetiti da dolazi summerkiller, ako ne baš potpuni onda definitivno šaka u glavu ljetu koje može i nakon toga bauljat po ringu, ali više se neće kurčiti poslije ovoga ko Roki.“ (Nebulozna izjava administratora CROMETEO foruma. Inače, očigledno je da se radi o nezreloj osobi koja je stara 55 godina).

„GFS iz izlaza u izlaz ublažava hladnoću za vikend pred nama. Možda je i bolje tako. Inače bi bila bezvezna suvomrazica.“ (Ovo je školski primer inaćenja sa vremenom i ljutnje na vreme, jer – nema snega. Inače, radi se o članu foruma koji je star 44 godine).

„Ceo život sam visio na prozoru i blejao da li pada sneg, da li pojačava ili prestaje. Nikako da počnem blejanje ove zime, uželeo sam se toga..“ (Radi se o članu foruma koji je star 39 godina).

„Čekamo sutra front i osveženje, a padavinama se ne treba nadati do novembra.“ (Napisano dana 10. juna – Razočarenje zbog nedostatka nepogoda, a onda i inaćenje sa vremenom…).

„Radujem se stabilizaciji koja stiže narednih dana, barem neće biti lažne uzbune za kišu ili nestabilnosti.“ (Razočarenje i ljutnja na vreme, a onda i inaćenje sa vremenom, jer dva dana zaredom u Beogradu nije bilo oluja i nepogoda koje su željno iščekivane).
 
„Dokle god minusi drmaju Rusijom bice izvestaja o najhladnijim gradovima u Rusiji, a uzivam dok gledam to i u junu hehe.“

„Ako uzmemo u obzir sličnost s ljetom 2007. onda bi po tome 8. mjesec trebao biti kišovit i malo manje vruć, a svi ostali mjeseci do kraja godine ispod prosjeka (jesen 2007. fantastična).“ (Ovaj tzv. „ljubitelj vremena“, u trenucima očaja zbog lepog letnjeg vremena, uporno traži nekakvu analogiju sa nekim godinama koje je probrao, valjda pokušavajući da nađe utehu i da se nekako uhvati za bilo kakvu „slamku spasa“, uzaludno se nadajući da će se leto završiti u AVGUSTU mesecu i da će nastupajuća jesen biti hladna i kišovita).

„Temp. -12°C. Da se hoće bar djelimično razvedrit, da krene brži pad temperature.“

„Ove godine promene vremena u Srbiju stižu u najgore doba dana. Da je stiglo sutra, imali bismo dobre oluje.“

„Nevjerovatno kako ovo Sarajevo uvijek zaobilaze ovi najjači odrazi… Sve fino išlo prema Sarajevu i dođe tamo negdje oko Konjica i Jablanice i jedan kraj se odvoji gore prema Kiseljaku i nastavi jačati, a drugi ostane dole u Hercegovini i krene prema Crnoj Gori…“

„Nadam se da će do jutra buknuti razvoji i na zapadu Srbije, južnije od Beograda, ima optimističnih modela.“

„Usrano govno od dana je postalo još usranije sa ovom bogaljskom kišom koja ihaljiti put pada da pokvasi samo, sitna ko će sneg da udari.. Gadi mi se. Po 1001 put evo stala kiša, i gle čuda opet okvasila tek osušeni beton. Ko bi reko. Ja ne verujem kakvo govno usrano od dana..“  (Prostačka izjava jednog od moderatora SERBIANMETEO foruma, kivnog na vreme, jer u njegovom selu nije bilo vremenskih nepogoda koje je željno iščekivao).

„Krenulo impresivno, ali ne da peder… navukla se niska oblačnost oko 23h. T opala bila na -14,9°C, ali sada raste..“

„E pa ne da se mrazu pa to ti je. Kao i u prošle dve potencijalne situacije za mraz, i u ovoj se opet neki je#eni niski oblaci motaju po nebu, zapravo niotkuda su se razmnožili po čitavom nebu čim je Sunce zašlo, te se dakako u vidu pretežno ili potpuno oblačnog vremena drže i dalje. Isto tako ne sumnjam ni da će se od jutarnjih, prepodnevnih sati razići očas posla da ne bi sprečili grejanje svevišnjeg. Bezveze.“

„Tebi se obraćam tupavi i retardirani ciklonu sa centrom oko Balktika… pa aman, od svih mogućih putanja, gde se vraćaš nazad ka Atlantiku jeb#m ti sve po spisku bre…“  (Član foruma se javno obraća – CIKLONU (!?!?)). 

„A ti lepo zimice 22/23 goni se nego u 3, nego u 100 onih, da ne kažem šta, a spisak psovki u glavi bolje ni da ne znate. I treba bruka i sramota da uđe u anale kao klimatološki najgora zima što se tiče snega u mom kraju. Mrš.“  (Član foruma se javno obraća – ZIMI (!?!?)). 

„Sve bi to bilo u redu, progutala bi se knedla (stabilno i lepo vreme) kada bi se znalo da bi posle toga usledila nagrada u vidu nestabilnog vremena sa izraženijim parametrima (za nevremena)… Ali ne, kao i svaka velika, preterana i napumpana vrelina i ovo će završiti na suvom zahlađenju.“

„Već postaje bezobrazluk celokupna situacija sa razvojima….“ (Bezobrazno vreme, jer do 20. aprila nije bilo čak ni pljuskova i grmljavina, a kamoli vremenskih nepogoda).

„Ima sve uslove taj sistem da izgura preko većeg dela zemlje, ne bude li tako onda stvarno nek ide sve u tri lepe.“  (Javno priželjkivanje i iščekivanje vremenskih nepogoda, uz ljutnju na vreme ako one izostanu).

„Ništa pametno u Beogradu se ne izrodi.“ (To „pametno“ se, naravno, odnosi na – nevreme.)

„Nakon svežeg jutra, igra Sunca i oblaka. No, kompaktnija oblačnost prilazi sa severa i prisutna je bojazan da bi ona mogla da pokvari dan, kao što pojedine poslednje simulacije nastavka dana i kazuju.“ (Prisutna bojazan da neće biti željno iščekivanih oluja, odnosno vremenskih nepogoda.)

(Nezadovoljstvo odsustvom željno iščekivanih vremenskih nepogoda)

 

(Javno priznaje da čitavu noć nije spavala, priželjkivala je i čekala nevreme i na kraju – nije ga dočekala…)

Nakon dve večeri konačno je dobila ono što je dugo tražila – jake pljuskove sa grmljavinom. I tako, posle večernje nepogode, izjavila je sledeće: 

I šta reći o takvim personama, osim – „Zbogom pameti“ i „Nije bolest sve što boli“. 

 

 

„Pa, sad kad smo jeb#ni sa onom vrelinom ovako rano (u JUNU mesecu), sad može svaki prcoljak da nas je#e opet i da nas zasipa vrelinom koja se odomaćila u Sredozemlju kao od šale. Pričam za ovaj visinski ciklon koji će nakon Pirineja opet preko glupavih Alpa dublje u kopno centralne Evrope.“

„Taman sve lepo, i gde ćeš ga jutros EC opet na zapad sto ti zapadnih majki je#em :pric: 

 

:zidd: Prestanite više sa tim usranim preslikanim šablonom, prestanite. Ne mogu više da gledam ova g#vna od karata, svaki dan jedno te isto, vrlo toplo ili vruće… ajde neka ga boli me uvo, ali padavine kao da živim u Bengaziju u Libiji. Poserem ti se na ovakvo leto bogaljsko. Bitno da će Švica, Nemačka, Češka i taj fazon nakon što su ionako popili 200-300 litara da dobiju još toliko i da im pada svaki Božji dan dok u … ma puko sam.“

„Jednom rečju tuga i očaj na kartama modela. Koliko je očajna situacija, najbolje govori činjenica da smo počeli da komentarišemo stvari koje se crtaju za 10 dana, a znamo da ni za narednih 5 dana prognoze nisu pouzdane. Neverovatno je kako je samo front koji se davao za sredu uveče ispario. Isto tako će ispariti i ciklon koji se crta za naredni vikend. Jedino što mi uliva nadu je što znam da će kad-tad doći jesen.“

„I u ovom poslednjem izlazu gfs-a ko je pratio prethodne najbolje se vidi tendencija slabljenja ciklona, takoreći samo što ga nije ukinuo, ostali modeli drže hladan front, jednostavno ovakva godina sa deficitom padavina je morala jednom doći.“

„Каква испала за нестабилности данас, од сасвим лепих параметара, у реалности пар изолованих ћелија, суша узима све више маха.“ (Kuknjava, jer nema oluja, a suša je u stvari izgovor za kuknjavu zbog nedostatka oluja).

„Буквално, дан као из снова, ово је мени дефиниција лета… Претежно сунчано, фронт је прочистио атмосферу, па тако је и небо чисто плаво уз ситне кумулусе. 18,3 C.“ (Snegoljubavnik i njegova „definicija“ leta, koja nema blage veze sa stvarnošću).

„На крају се десило оно што сам прижељкивао, олујан ветар и јака грмљавина у овој другој тури уз пљусак.“ (Ako je dotični bio napolju i ako je uživao u nevremenu koje je priželjkivao – svaka mu čast. Ali, nažalost, pre će biti da je „uživao“ u oluji, posmatrajući je kroz zatvoren prozor, iz svoje zatarabljene kuće).

„Ali prava zima je 20+cm snega na tlu i ledeni dani 2 nedelje uzastopno.“ (Ovo je „definicija“ zime od strane jednog (od mnoštva meteoforumskih) snegoljubavnika, koji očigledno ne zna šta su meteorološki podaci i kakvo je naše vreme i klima. Jednostavno, dotična osoba nema pojma o relativno maloj učestalosti pojave dugih ledenih perioda u trajanju od 14 dana, sa maksimalnim temperaturama ispod nule. Dakle, radi se o još jednoj dezinformaciji o vremenu i klimi, zasnovanoj isključivo na nerealnim željama i nadanjima).

„Naoblacilo se i pocinje ucestalo da grmi u daljini sa zapada. Samo da razvoj situacije ne bude kao sinoc, kisa je jedva pokupila prasinu. Kako ovo elegantno zaobilazi grad i prolazi malo juznije. Pocela kisa, i verovatno ce biti natapace neko vreme, to me bas i ne zanima.“ (Ovom očajniku je juče trebala kiša, a danas priča da ga kiša (natapača) ne zanima (!?). Dakle, jedino što ga zanima i što mu treba je – NEVREME).
 
 „Postoji jedna mala ali odabrana grupa „ludaka“ kojoj je najvaznija sporedna stvar na svetu vremenske (ne)prilike. Ja prvo za sebe nemam objasnjenje zasto je to tako ali mi ustvari objasnjenje ni ne treba.“

„A eto i ja sam isto ljubitelj ekstremnog vremena poput jakog vetra, grada, jakih pljuskova, grmljavine, tako se rodiš i onda se učlaniš na ovaj forum i shvatiš da nisi sam, to diže adrenalin.“

„Kad već snega nema, i konvekcija (grmljavina) je dobra.“

„Ako ne bude snega na tlu, bolje da odmah stigne proleće, da se ne smrzavamo „u prazno“.“
 
„Srećan (sunčan i topao) avgust svima koji slave.“   

„Mučenje sa padavinama ovog jula se nastavlja i teško da dostigne prosečnu količinu na kraju i pored svih najava modela.“  (Na osnovu ove citirane gluposti i budalaštine neko može pogrešno zaključiti da baš svaki mesec može, mora ili treba da bude kišovit, ili da bar dostigne prosečnu višegodišnju vrednost količine padavina (!!!). Dotični član foruma očigledno ne zna šta znači izraz „prosečna mesečna vrednost“, kao i način na koji se ta srednja vrednost izračunava. Dakle, po takvom njegovom „rezonu“, izgleda da ne postoje meseci sa ispodprosečnim količinama padavina (!?). Ili, pre će biti da on, zbog izmenjenog stanja svesti, nije u stanju da prihvati elementarnu činjenicu da se, pored kišovitih meseca (koji su njemu lično očigledno veoma potrebni – i to zbog što više šansi za vremenske nepogode) neretko javljaju i sušniji meseci sa nedovoljnim ili ispodprosečnim količinama padavina (odnosno sa vrlo malo ili nimalo vremenskih nepogoda). Dakle, glupostima od strane tzv. meteo-fanatika nikad kraja (!!!)).

„Naravno, i kiša koja se crtala za četvrtak je isparila sa karata, agonija se produžava u nedogled.“ (Član foruma je javno priznao da se nalazi u agoniji, zato što neko vreme nema obilne kiše, prema nekakvim njegovim subjektivnim merilima).

„Varijanta koja se jutros pojavljivala je brzopotezni hladni front koji bi donio padavine i zahlađenje većem dijelu zemlje. Druga varijanta je ciklogeneza u Sredozemlju i ciklon koji bi ostao previše južno da bi nama donio padavine. Naprotiv, ostali bismo u toplom sektoru ciklona i ne bismo dobili ništa osim tople košave. Poslednji izlazi globalnih modela crtaju tako nešto. Ostaje nam da navijamo za ovu prvu varijantu.“

„GFS je malo po malo sve pomerao zapadno, tako da nestabilna vazdušna masa ostaje zapadnije od Beograda. I pored toga nešto padavina se i dalje crta u večernjim satima. Još uvek ima fore da se sve to vrati malo istočnije, tamo gde je juče i prekjuče bilo po kartama. Šanse su znatno umanjene, sezona je takva kakva je, ali ja i dalje verujem da može biti nešto. Poslednja šansa pre nego što ovu sezonu proglasimo za totalnu propast“ (zato što u JUNU mesecu nije bilo dovoljno vremenskih nepogoda).

„Pojavljuju se kumulusi ispod slojaste oblačnosti koja se istanjila, ali ne deluju potencijalno (za nevremena) za sada. Ozbiljniji razvoji su se formirali daleko na tromeđi sa Rumunijom i Mađarskom i oni su i jedina nada (za nevremena) za danas. Velika su očekivanja (za nevremena) bila od ovog dana, ali i ona polako isparavaju kako dan odmiče.“

„Očajna je situacija na duže staze za ljubitelje konvektivnih nestabilnosti. Sve što zaluta ovih dana biće nikakvo i lokalnog karaktera.“

„Da se podsetimo kako je bilo na sutrašnji dan pre 3 godine. Kakva je samo to sezona bila (2014), tada je termin BKR bio misaona imenica.“ 25. jun 2014. u Beogradu (klikni)

„Jutrošnji izlazi dodatno ublažili zahlađenje sledeće nedelje. Sve ide istočnije od nas. Nadam se da će se modeli predomisliti.“

„Nadajmo se da je ovo samo trenutan izlaz i da će već sutra GFS stvari vratiti na staro.“

„Kad već nema kiše niti će je IKADA biti, i osveženje prija.“ (Niti će je IKADA biti (!?!?)).

„Sve više sumnjam da će biti ikakvih padavina od ovog ciklona, a verovatno i do kraja leta.“ (Do kraja leta neće biti padavina (!?!?) Ova ludost je javno nažvrljana dana 8. juna).

„Ali ni ovi frontovi nisu toliko losi kako za sad izgleda, kad bi temperatura u narednih 5 dana bila u minusu gotovo izvesno bismo imali 10 do 20 cm snega u vecini krajeva juzne polovine zemlje, teoretski jos 10-ak ovakvih frontova i temperature u konstantnom minusu do kraja zime i ne bi nam bio potreban ni jedan ciklon posto bi padao sneg preko snega i bilo bi ga dovoljno racunajuci i njegovo sabijanje, ipak u praksi je i to tesko ostvarivo, gotovo uvek izmedju ponekih ciklona i frontova budu neka otopljenja, a i za front se trebaju stvoriti uslovi.“

„Ne izgledaju dobro karte po pitanju zime, hladnoca se povlaci na severoistok, ali bar ni sa jugozapada za sada ne preti neka toplota od 15,20 stepeni, nadajmo se da ce se vec sutra uvesti zima.“

“Neka bude šta bude. Iskreno, posle današnjeg dana briga me više, da ja tu više ispadam budala i da se hvatam za slamke, da tražim u svemu nešto pozitivno ne pada mi na pamet. Ako nećeš da padneš (sneg), ne moraš. Mrš.”  (Član foruma se javno obraća – SNEGU (!?!?)). 

„Crni Kimi, sa kim se to svađaš? Jel’ sa ciklonom ili anticiklonom?“

“Не знам како и не знам зашто, али ја верујем у снежан Божић ове године.”

“Ja potpisujem da od zime koju smo priželjkivali nema ništa za taj termin.”

„Izgubili smo prvi zimski mesec ceo, a da Atlantik uopšte nije bio aktivan. Verovatno sledi period kada će se čudovište probuditi, a to ume da potraje kako smo videli prethodnih zima. Tako da što se tiče prave snežne zime nemamo nimalo razloga za sad za optimizam, ipak pored svega mene optimizam ne napušta.“

„Skrenuo sam sa teme, oprostite mi. Ponele su me emocije ove večeri, a ni zdravstveno nisam najbolje.“ (Javno priznanje vezano za loše psihičko stanje, jer – nema snega).

„Nije mi dobro kad vidim prognozirane (letnje) temperature za Srbiju.“

„Najgore je što se ni ne nazire kraj tom paklu. Nije još ni počelo, a već me smorilo. EC nazire neki front za vikend, GFS čak ni tada.“

 

Sada su na redu izjave malo realnijih ljubitelja snega, ili onih koji su se (bar privremeno) „osvestili“ usled posledica (zimskih i letnjih) nevremena, koja inače stalno priželjkuju:

Ja sam mišljenja da ove iz grada sto crkoše za snijegom treba poslati sad jedno 20 dana na sjever na -20. I to lijepo da cijepaju drva, drže krave, prte kroz snijeg i sve teške poslove… ne bi onda kukali za snijegom ovoliko. Nikad više da ne vidim snijeg ne bih zažalio uopšte, eto toliko sam se najeo snijega i smrzao u njega.“

„Od danas više nisam ljubitelj zime i snijega. Zamrzle cijevi od vode u zemlji. Od 8 ložim vatru tamo i ništa. A hladno k’o u grobu. Ima -15 sigurno.“

„Drugari, za malo da me cepne grom. Neću više da snimam, života mi.“ 

„Koliki sam ja “manijak“ za sneg i ovakve dane, kakvi su bili, iako imam skoro 39 godina, pa to je čudo! Upravo su me kolege, meteorolozi i koji se mnogo ozbiljnije bave prognozama, “umirili“ na ovom forumu. Mislim da je ovde omladinci problem kada dođe do ZLOUPOTREBE FORUMA, a to je onda kada se piše samo radi pisanja bez nekog logičkog smisla, kada se emocije PRETERANO ISTIČU, pa se tok prirode proglašava “katastrofom“ ako ide onako, kako mi zimoljupci ne bismo želeli. Meni je strašno žao kada se sneg topi zimi i kada se ovakva idila narušava, ali PRESTAO SAM DA DRAMIM. Potpuno je normalno u našem podneblju da minusi ne traju od 1. decembra do 1. marta, već da se SMENJUJU MRAZNI I PLUSNI DANI. Konačno, ovo je jedna od BOLJIH ZIMA koja je od samog početka decembra PRAVA ZIMA. A i ovo sutra otopljenje je, očigledno, toliko kratkotrajno, da je zanemarljivo.“

 

Sa druge strane, srećom, neki od (istina malobrojnih) glasova razuma na meteorološkim forumima:

„Ne znam kome može da bude lepo 10°C uz vetar i kišicu sredinom septembra i gotovo 0 °C po visini. Verovatno onome ko iz kuće ne izbija i sedi za kompjuterom i telefonom po cele dane.“

„Možda bi trebalo preimenovati (SERBIANMETEO) forum u „Prvi srpski forum za praćenje snažnih atmosferskih padavina“, pošto se čini da članove ne zanima ništa drugo u smislu prognoze.“

„Ako nastavite da navijate za kišovito i hladno leto, napustiću forum.“

 „Prirodu treba poštovati. Ona je moćna, ćudljiva i nepredvidiva. Tako smo maleni i tako nemoćni u odnosu na snagu koju ona ima. Ja ni kod ćudljivih ljudi nikad ne provociram i ne priželjkujem negativne i agresivne reakcije, a kamoli kod prirode. Volim kišu, ali ne volim oluju, nevreme, katastrofe. Kiša je dovoljna za useve. Ne znam čemu  služe divlji vetrovi koji lome, grad koji uništava? U čemu vi tu tačno uživate? Zbog čega svakodnevno želite da se to ponavlja? Zbog čega vam je dosadno kad se zaređa duži niz lepih, mirnih, sunčanih dana? Eto, ni meni to nije jasno.“

 

„Ja ljudi vas ne razumem!!! Pa zar vam nije dosta kiše pa još prizivate oluje… grad, nevremena, kao bilo bi super da se to ostvari… povoljno strujanje za nevremena itd, itd. Stvarno ne razumem tu potrebu za žestokim nevremenima… munjama, grmljavinom…. A onda kada nastane neka šteta po poljoprivrednim kulturama onda kuku lele….“

 

Copyright © 2017. MeteoLogos – svet meteorologije (Sva prava zadržana)