Meteorolog Nedeljko Todorović – Mali tornado nije ništa neobično za naše podneblje (!!!)

Smena kiše i sunca tokom dana, olujni vetar, pa čak i mali tornado nije ništa neobično za podneblje Srbije – kaže meteorolog Nedeljko Todorović, ističući da ovakve vremenske prilike nisu posledica klimatskih promena.

– Do sada u junu i julu imamo tipično letnje vreme za naše podneblje, temperatura je u proseku, tako da nema govora da se klima promenila – rekao je Todorović Tanjugu.

On je naveo da se manji tornado-tromba ili pijavica, u proseku u našoj zemlji javlja dva do tri puta godišnje, ali da su u poslednje vreme savremene tehnologije omogućile da to svaki put bude i zabeleženo.

– Oni su se događali i ranije. Sada je vreme modernih tehnologija, ljudi snime na licu mesta telefonom, digitalnim foto-aparatom i putem Interneta vrlo brzo prenesu te informacije – pojašnjava Todorović.

On je objasnio da je reč o malom evropskom tornadu koji je, za razliku od američkog, manjih dimenzija i manje razorne moći.

– Tromba ili pijavica je uobičajena pojava i javlja se dva do tri puta godišnje u proseku. Desi se da je neke godine ne bude, a da je neke bude četiri ili pet puta – rekao je Todorović.

Izvor: www.24sata.rs