Meteorološke zablude, obmane i neistine (1)

Odavno mi je zapao za oko jedan tekst iz dnevnog lista POLITIKA iz jula 2009. godine, pa sam rešio da ga ovde stavim, kao klasičan primer širenja dezinformacija i poluistina.
Pogađate – govori se naravno o takozvanom „globalnom zagrevanju“ i o navodno sve učestalijoj pojavi takozvanih „ekstremnih vremenskih prilika“ u Srbiji, a uz to naravno idu i kataklizmične prognoze…
Dakle, tekst sadrži gomilu klimatskih dezinformacija, a ja ću citatima izdvojiti iz teksta samo one najvažnije…

Evo ga kompletan tekst:

Sve je više tropskih dana
Statistika kaže da temperatura jedino ne raste u jugoistočnim delovima Srbije. Radijatori možda odu u istoriju.

Duga i topla leta i kratke zime sa tankim snežnim pokrivačem–sve su izvesnija slika klime u Srbiji. Na osnovu 28 glavnih meteoroloških i klimatoloških i padavinskih stanica urađena je analiza temperature i padavina u našoj zemlji. Ukratko, temperatura je u porastu, sve je više tropskih, a manje ledenih dana i dana sa snežnim pokrivačem.– Temperatura jedino ne raste u jugoistočnim delovima zemlje. Dana sa temperaturom preko 30 stepeni, takozvanih tropskih dana, sve je više. Takođe, u porastu su i dani sa minimalnom temperaturom preko 20 stepeni (tropske noći). Isti je slučaj i sa danima gde će termometar premašiti crtu od 25 stepeni, takozvanim letnjim danima – objasnila je Jasminka Smailagić, šef odseka za klimatske analize i prognoze u Nacionalnom centru za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu. Ista analiza je pokazala da ćemo kišobrane sve ređe otvarati. U tome su izuzetak zapadni delovi Srbije. Klimatske promene u Srbiji svakako idu u prilog zimogrožljivima, jer je ledenih dana sa maksimalnom temperaturom ispod nule sve manje.–Takođe, uočeno je da su toplotni talasi sve duži i sve češći, a hladni talasi kraći i ređi. Dosadašnji raspon temperatura je minus 39,5 stepeni, koliko je zabeleženo u januaru 1987. godine u Karajukića bunarima kod Sjenice, do 44,9, koliko je bilo u Smederevskoj Palanci 24. jula 2007. godine. U tom rasponu se i dalje kreću temperature na našem području. Klima je uglavnom u području umereno kontinentalne, sem planinskih predela gde je, naravno, planinska – istakla je Jasminka Smailagić i dodala da sezonske prognoze za leto pokazuju da će ono biti dugo i toplo.Ovakve klimatske promene svakako utiču na raspodelu živog sveta. Zapaženo je da je u svetu došlo do pomeranja nivoa na kojima su šume, kada se životinje sele u druge krajeve u kojima su optimalni uslovi za njihov opstanak.

–U svetu je zabeležen porast globalne temperature, te se očekuje da do 2100. godine srednja godišnja temperatura poraste od 1,6 do 4 stepena u zavisnosti od toga koje se mere preduzmu za smanjenje gasova staklene bašte. To bi dalje prouzrokovalo topljenje lednika, povišenje nivoa mora, razne promene staništa biljnog i životinjskog sveta, poplave, požare… Dakle, sve vrste meteoroloških ekstremnih klimatskih događaja – upozorila je Jasminka Smailagić, koja je predstavila klimatske promene u Srbiji i na nedavno održanom stručnom skupu u Novom Sadu, čija je tema bila Uticaj globalnih klimatskih promena na održivi privredni razvoj Srbije.

A Srbija je poslednjih godina, kao članica Okvirne konvencije UN o promeni klime i Kjoto protokola uz ovu Konvenciju, preduzela niz značajnih aktivnosti u oblasti klimatskih promena kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i međunarodnom planu.

–Pored zakonske regulative, problem klimatskih promena uključen je i u značajna strateška dokumenta. Takođe, u koordinaciji Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja sprovedene su pripremne aktivnosti za izradu Prvog nacionalnog izveštaja za Okvirnu konvenciju UN o promeni klime. Republički hidrometeorološki zavod Srbije razvio je sistem praćenja i rane najave meteoroloških, klimatskih i hidroloških ekstremnih pojava i nepogoda, koji predstavlja osnovnu komponentu nacionalnog plana zaštite i ublažavanja posledica prirodnih nepogoda i katastrofa – kazala je za „Politiku” Danica Spasova, savetnik iz oblasti meteorologije.

A sada da iz teksta citiram brojne „bisere“… Kako stvari stoje, manji deo teksta neće biti citiran…

Na osnovu 28 glavnih meteoroloških i klimatoloških i padavinskih stanica urađena je analiza temperature i padavina u našoj zemlji.

Nisu navedene dve ključne stvari (slučajno ili namerno), a one su:
1. za koji klimatski period se odnosi ova klimatska „analiza“, i
2. koja je klimatska normala uzeta kao referentna za ovu „analizu“ (???).

Radijatori možda odu u istoriju.

Duga i topla leta i kratke zime sa tankim snežnim pokrivačem–sve su izvesnija slika klime u Srbiji.

Ukratko, temperatura je u porastu, sve je više tropskih, a manje ledenih dana i dana sa snežnim pokrivačem.

Dana sa temperaturom preko 30 stepeni, takozvanih tropskih dana, sve je više. Takođe, u porastu su i dani sa minimalnom temperaturom preko 20 stepeni (tropske noći). Isti je slučaj i sa danima gde će termometar premašiti crtu od 25 stepeni, takozvanim letnjim danima…

Ista analiza je pokazala da ćemo kišobrane sve ređe otvarati.

… jer je ledenih dana sa maksimalnom temperaturom ispod nule sve manje.

Klimatske promene u Srbiji…

… uočeno je da su toplotni talasi sve duži i sve češći, a hladni talasi kraći i ređi.

U svetu je zabeležen porast globalne temperature, te se očekuje da do 2100. godine srednja godišnja temperatura poraste od 1,6 do 4 stepena u zavisnosti od toga koje se mere preduzmu za smanjenje gasova staklene bašte. To bi dalje prouzrokovalo topljenje lednika, povišenje nivoa mora, razne promene staništa biljnog i životinjskog sveta, poplave, požare… Dakle, sve vrste meteoroloških ekstremnih klimatskih događaja – upozorila je Jasminka Smailagić…

Pored zakonske regulative, problem klimatskih promena uključen je i u značajna strateška dokumenta…

Dakle, sve ovo što je ovde citirano su notorne neistine u kompletu, bez ikakvog utemeljenja u postojećim meteorološkim podacima, što znači da se meteorološki podaci falsifikuju na GLOBALNOM nivou.

I na kraju, šta reći na sve ovo (???). Samo jedno – koliko dezinformacija u samo jednom (nevelikom) novinskom tekstu…

Nastavak sledi…