Nedeljko Todorović o „globalnom zagrevanju“

Globalno zagrevanje – svetska prevara (???)

Visoke temperature od kojih se topi asfalt, sneg u proleće, tornada, uragani, topljenje glečera – nisu nikakvo čudo savremenog doba, a teza o globalnom zagrevanju je potpuno netačna, kaže meteorolog Nedeljko Todorović

On ističe da je globalno zagrevanje i navodni uticaj čoveka na klimatske promene „stručno oborena“ teza, a da je medijski guraju klanovi iz sveta biznisa i politike.

– Tvorci teorije o globalnom zagrevanju su Britanci, pa su to progurali kroz takozvani Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC), koji je pod jurisdikcijom UN, a tamo dolaze prvenstveno političari, odnosno državni činovnici koji su u određenim ministarstvima zaduženi za ekologiju, kao i nešto malo stručnjaka – oni koji ili stvarno misle da je tako, ili iz nekog interesa brane taj stav – kaže poznati meteorolog.

Nedeljko Todorović, koji radi u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, ali je pored toga i aktivan član Beogradske škole meteorologije, kaže da se od kada je sveta i veka, poprilično pravilno smenjuju ciklusi ledenih i toplijih doba i da se čovečanstvu trenutno ne dešava ništa ekstremno drugačije.

On ističe da se u svetu validni podaci o vremenu beleže tek poslednjih 200 godina i da se na osnovu njih ne mogu vršiti nikakva proučavanja klime, jer je to mnogo kratak period.

Zbog toga naučnici rade rekonstrukcije klime na osnovu sedimenata u moru, ledu, snegu, na osnovu izotopa ugljenika i hemijskih elemenata koji se talože u godovima drveća.

– Na osnovu svega toga se vidi da temperatura ima stalnu promenu, da se smenjuju topli i hladni periodi. Od 8. do 12. veka bio je topli period kao sada – navodi Todorović.

– Svi pričaju o globalnom zagrevanju koje u suštini ne postoji – ako je u doba Vikinga bilo kao što je sada – kako se onda zagrevamo? Nema osnova za priču da je čovek uzročnik klimatskih promena. Kako su Vikinzi ili bilo koji drugi narod, kada nije bilo industrije, ni saobraćaja, mogli da utiču na promene klime – pita Todorović.

On ističe da su u pitanju „prirodne fluktuacije“, i objašnjava da je onda u Srednjem veku došlo do perioda hladnijeg vremena, i da  od 1400. do 1860. godine postoje „mala ledena doba“.

– Ti periodi se i kasnije u istoriji čovečanstva smenjuju, a najbitnija teza o kojoj sam sa saradnicima napravio naučni rad je da se pojava tih minimalnih ledenih doba poklapa sa minimumom Sunčeve aktivnosti – ističe stručnjak.

– To je ključno, Sunce je generator svih događaja na Zemlji. Ne može čovek da utiče na tako velike energije koje određuju procese u atmosferi – kaže Todorović.

Glavna teza njegovog naučnog rada zasniva se na činjenici da Sunce emituje nematerijalnu energiju – belu svetlost koja nam sija preko dana „i to je 99 odsto energije koja nam dolazi sa Sunca“, ali ključno je onih preostalih jedan odsto.

– Taj jedan odsto je čestične, materijalne prirode, a to su naelektrisane čestice u obliku elektrona i protona i one dolaze u vidu Sunčevog vetra, prvo u magnetosferu, a onda i u atmosferu. Po hipotezi naše grupe, naelektrisane čestice su taj faktor koji donosi klimatske promene. Da nema Sunčevog vetra sve bi bilo monotono – na polu hladno, a na Ekvatoru vruće – objašnjava Todorović.

– Mi tvrdimo da je Sunčev vetar sa naelektrisanim česticama uzročnik i oblaka i padavina i potiskivanja toplih i hladnih vazdušnih masa, a da se sve promene događaju pod uticajem naelektrisanih čestica Sunca – kaže on.

On smatra da se klan iz sfere biznisa i politike krije iza svih „prenapumpanih“ dokumentarnih katastrofičnih emisija o globalnom zagrevanju.

Todorović ističe i da je potpuno besmislena tvrdnja da se glečeri na Severnom polu tope i nestaju zbog globalnog zagrevanja.

Slične scene kao ove koje sada gledamo u katastrofičnim dokumentarcima o topljenju leda u polarnoj zoni dešavale su se  stalno u istoriji planete Zemlje i to u vreme kada dođe ciklus toplijeg vremena, kaže Todorović.

– To jeste tako, tako izgleda, led se otapa i to se dešava stotinama godina, neki put samo malo više, a nekad manje – kaže Todorović, ali ističe da se hladnija i toplija doba smenjuju na 30 godina i da kada nastupi hladnije doba dolazi do suprotnog procesa – povećanja leda na Severnom polu.

– Smena toplijih i hladnijih doba na 30 godina se poklapa sa tim povećanjem i smanjivanjem leda na Severnom polu. Sa druge strane, na Južnom polu nema topljenja leda, što je još jedan dokaz da nema globalnog otopljenja – navodi on.

Neki istraživači smatraju da je smanjivanje i povećanje leda na Severnom polu u korelaciji sa morskim strujama u Pacifiku – da one dovode toplije vode u polarnu oblast i da se tada površina leda smanjuje.

– Posle 30 godina ta cirkulacija „obrne smer“ i onda počne dovlačenje hladne vode na sever i tada se led povećava, ali ne zbog temperature vazduha, već zbog hladnije vode – ističe Todorović.

On zaključuje da se u svetu što se klimatskih promena tiče ne dešava ništa neobično i da treba ignorisati poruke brojnih „ložača“ – zastupnika teorije globalnog zagrevanja.

Izvor: http://www.mondo.rs/