Polarni medvjed je jedna od ikona globalnog zatopljenja koje je, navodno, uzrokovao čovjek trošenjem fosilnih goriva, odn. ispuštanjem dodatnih 5% u atmosferu. Tako je polarni medvjed od najvećeg (i jednog od rijetkih koji se ne ustručava pojesti čovjeka) svjetskog mesoždera s četiri noge postao simpatična maskota. Predlažem osnovno- i srednjo-školcima da naprave referat na temu polarnog medvjeda i zaista prouče barem osnovne činjenice. Nadam se da im pritom može pomoći i ovaj tekst. Osim Internet-pretraživanja preporučujem i knjižicu Susan J. Crockford: Polar Bear Facts and Myths iz 2017. god.

Najveći izmjereni polarni medvjed visok je preko 3 metra i težak oko 1000 kg. Polarni medvjed može se kretati po ledu ne debljem od 10 cm. Dio godine žive na morskom ledu, ali ljetni dio godine žive i odmaraju se na kopnu. Omiljena i glavna hrana ovih medvjeda su bebe tuljani koji se rađaju u rano proljeće.

Polarni medvjedi najdeblji su ljeti, a najmršaviji krajem zime, ali ne moraju biti debeli da bi uspješno odolijevali hladnoći, jer imaju jako debelo krzno. Uvijek su u potrazi za hranom i odlično pamte gdje su je našli. Pritom su znatiželjni i uvijek spremni probati nešto novo. Kad se priča o topljenju Arktika i opasnosti koju to predstavlja polarnim medvjedima, zaboravlja se da je rano proljeće doba kad se medvjedi najviše hrane, jer tada ima najviše mladih tuljana. Ljeti, kad tuljani napuste ta područja, medvjedi rijetko uspiju uhvatiti odraslog tuljana.

Mediji i poneki stručnjak stalno ponavljaju kako je globalno zagrijavanje nešto što ove opasne zvijeri neće moći preživjeti i kako je njihov broj sve manji. Tvrdoglave činjenice su sljedeće:

Genom (skup gena koji definira neku vrstu živog bića) polarnog medvjeda je star oko 600 tisuća godina:

https://www.researchgate.net/publication/235242189_Nuclear_Genomic_Sequences_Reveal_that_Polar_Bears_Are_an_Old_and_Distinct_Bear_Lineage

To istovremeno znači da je do sad preživio duga interglacijalna razdoblja u kojima je bilo jednako toplo ili toplije nego što je sada.

Na grafikonu sadašnjost je krajnje desno, a temperatura je relativna u odnosu na današnju. Polarni medvjedi dožive do 30 godina, a topla razdoblja traju po nekoliko stotina godina. Uvijek je jednak način na koji neka vrsta preživi promjene životnih uvjeta – prilagodi se.

Postoji još jedan mit o polarnim medvjedima, a to je da su ugrožena vrsta. Istina je da su prije 50 godina bili ugrožena vrsta zbog pretjeranog lova. Međutim, njihov broj se neprestano povećava, tako da ih trenutno (prema procjeni S. Crockford) ima oko 39 000.

 

IZVOR: https://klimaienergija.blog/2019/06/30/polarni-medvjed/