Sezonske prognoze – sumrak meteorologije u medijima

Autor teksta: Petar Radovan

U domaćim medijima danas je “hit” sezonska prognoza koju je izdala britanska meteorološka služba (UK Met Office). Riječ je o eksperimentalnom modelu koji se koristi za predviđanje razvoja vremena u idućih nekoliko mjeseci. Pritom se koristi skala vjerojatnosti, odnosno u postocima se prikazuje kolika je mogućnost ostvarenja određenog scenarija. Mnoge meteorološke službe izdaju svoje sezonske prognoze, a isticati jednu za stvaranje vijesti (kao što je danas slučaj) je ukratko rečeno – sramoćenje meteorologije kao znanosti. Samo plasiranje u javnost određenih meteoroloških karata, odnosno onih koje su prigodnije za izradu senzacionalističkih vijesti, bez analize i pregleda drugih, te naglašavanje kako iza određene prognoze stoji neka nacija (“Britanci najavljuju…”) predstavlja obmanu javnosti.

Met Office sezonska prognoza – mogućnost iznadprosječnog odstupanja temperatura zraka vrlo je mala

Kao što se za izradu lokalne prognoze koristi više prognostičkih modela, tako se i za sezonska predviđanja mora analizirati nekoliko produkata, ili bolje rečeno svi dostupni. Istina je da sezonska prognoza Met Office-a prognozira veću mogućnost nešto svježijeg ljeta, ali isto tako ostale sezonske prognoze kao što je npr. IRI, predviđaju veću mogućnost pozitivnog temperaturnog odstupanja. ECMWF sezonska prognoza više naginje ka prosječnom ljetu.

ECMWF sezonska prognoza za kolovoz (avgust)

Sama razlika u predviđanju nekoliko “uglednijih” sezonskih prognoza ukazuje na to da su sezonske prognoze ipak još uvijek u eksperimentalnoj fazi, te da se njihovi produkti, dok se ostvarivost značajno ne poveća – ne smiju koristiti za plašenje naroda.

 

Autor teksta: Petar Radovan

Izvor: http://www.istramet.com/sezonske-prognoze-sumrak-meteorologije-i-danas-u-medijima/