VERICA GBURČIK vs MILAN T. STEVANČEVIĆ

Verica Gburčik:

Ozonska rupa i na severnoj hemisferi
 
 
Magistar Verica Gburčik, meteorolog u penziji i stručnjak za UV zračenje, demantuje teze gospodina Stevančevića zvanično verifikovanim dokumentima svetskih organizacija, Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i drugih o tome kako su ove zime primećeni prvi znaci ozonske rupe i na severnoj polulopti, zbog čega će ultraljubičasto zračenje biti povećano u Skandinaviji, ali i u srednjoj Evropi.
 
Već sada je na severu naše zemlje indeks 9, u centralnoj Srbiji 9,5, a na jugu, na Crnogorskom primorju 10, pa čak i 11. U ovakvim visoko rizičnim predelima apsolutno treba da se izbegava direktno izlaganje suncu od 8 do 18. Od podneva, kad je indeks najveći, pa do 14 sati najbolje je ostati dva sata u kući. U svakom slučaju, ako baš moramo da budemo napolju, obavezan je šešir, naočari koji štite od UV zračenja, što više da se pokrijemo odećom, a delove koji su nepokriveni obavezno moramo da zaštitimo preparatima sa što većim zaštitnim faktorom, najmanje 15 – preporučuje mr Gburčik, napominjući da je najbolje biti u hladovini, gde takođe može da se pocrni, samo 50 odsto manje.
 

Milan T. Stevančević:

UV-zračenje ide na ruku kozmetičkim kućama

 

Milan Stevančević, stručnjak za telekomunikacije i autor knjige „Tajne Sunčevog vetra“, smatra da ove godine Sunce uopšte nije štetno, odnosno da indeks ultravioletnog zračenja neće iznad 5. U toku 2002. godine, kada je bilo 250 jedinica, svi su pričali da je UV faktor 9, sada kada ima 132 jedinice indeks UV ne može nikako da bude 9.  Ja garantujem da indeks UV zračenja nije još prešao 4, a najviše može da bude 5. Teze o visokom UV zračenju su, u stvari, reklama za hemijsku industriju koja proizvodi preparate za sunčanje i to je obmana naroda. Ove godine je Sunce izuzetno zdravo za sunčanje. Ljudi treba da izađu napolje i da dobiju elektromagnetni imunitet. Od danas do 29. juna Sunce je mirno, te je sunčanje zdravo i korisno – tvrdi Stevančević.

To što se poslednjih dana gotovo svi osećamo pospani, što smo usporeni i bezvoljni, Milan Stevančević objašnjava da se ovakvi simptomi uvek dešavaju kada se menja horizontalna komponenta interplanetarnog magnetnog polja (u kosmosu). – Tada se usled ljuljkanja interplanetarnog magnetnog polja i mi osećamo uljuškani – navodi Stevančević, umirujući javnost time da nije reč o nekom zdravstvenom problemu već, prosto, o promeni u kosmosu.

Štetno UV zračenje je izmišljotina kozmetičke industrije

Priče o visokim UV faktorima su direktan atak na zdravlje i posledica su neodgovorne i neozbiljne kampanje. Osobe koje se ne sunčaju imaju takozvane zimske depresije. Posledica takve kampanje je i masovno korišćenje kojekakvih mazalica.