Alarmistički mitovi o antropogenom globalnom zagrevanju – II deo

ALARMISTIČKI MITOVI O ANTROPOGENOM GLOBALNOM ZATOPLJENJU

KONAČNE INDICIJE I DOKAZI – 2. dio

 

13. Analiza podataka o kretanju koncentracije CO₂ i prosječne globalne temperature otkriva da CO₂ kasni 800 ± 100 godina za temperaturom. Detaljno ovdje: Link 12. Ovo nije upitno, priznala su sveučilišta, poput Odsjeka za okolišne znanosti Sveučilišta St. Thomas u Houstonu, ali i ekstremne alarmističke stranice poput stranice Skeptical Science (Link 13). NASA također kaže da, u vremenima prije industrijske revolucije, „temperatura bi išla gore i CO₂ bi išao gore“ ili „ako bi temperatura išla dolje, CO₂ bi išao dolje“ (Link 14).

Međutim, ovog globalnog neprijatelja (CO₂) na životu održavaju jako inteligentni i maštoviti ljudi kojima svakakve ideje padaju na pamet, uglavnom za pozamašne svote novca. Bez obzira na to što CO₂ raste nakon što poraste temperatura, njihovo rješenje ovog problema je da CO₂ ipak pridonosi daljnjem rastu temperatura, to više što ga je u atmosferi više – temperatura podigne njega, a onda on temperaturu. Naravno, čvrstih znanstvenih dokaza za ovu izmišljotinu nema. Čvrstih znanstvenih dokaza da CO₂ mjerljivo pridonosi zagrijavanju također nema. Samo teorije i iz njih proizašli fake modeli.

Očekivano, takvo obrazloženje nije dovoljno dobro niti za alarmiste, pa su 2012. svijetu prezentirali spasonosnu studiju koja je trebala dokazati da globalno zatopljenje ipak dolazi nakon rasta koncentracije CO₂ (Shakun i suradnici). Obmanu su zamislili tako što će dokazati da se sjeverna polutka zagrijavala nakon južne te nakon porasta CO₂, a s tolikim vremenskim odmakom da se ispostavi da je i porast ukupne prosječne globalne temperature nastupio nakon porasta CO₂. Površan pogled na varav graf koji su izradili stvara dojam da temperatura zaista slijedi CO₂. Međutim, ako pažljivo proučimo oba grafa iz studije, zaključiti ćemo da autori zapravo nisu dokazali ono što su namjeravali:

a) Početak strmijeg rasta plave krivulje na gornjem grafu, koja predstavlja prosječnu globalnu temperaturu, opet se zbio prije početka strmijeg rasta koncentracije CO₂ u atmosferi. Koncentraciju CO₂ predstavljaju žuti kružići, dok je crvena krivulja kretanje prosječne temperature na Antarktici.

b) CO₂ u atmosferu dolazi uglavnom iz oceana, a porast CO₂ sa zaostajanjem od 800-tinjak godina precizno prati upravo temperaturu onih geografskih širina kojima dominiraju oceani i vodene površine (donji graf od crvene do tamno zelene) – od južnog pola do ekvatora kopna je 20-ak %, a od ekvatora do 30° sjeverne geografske širine jedva 30-ak %; kretanja temperatura i CO₂ iznad 30° sjeverne geografske širine (plava i ljubičasta krivulja na donjem grafu), gdje je preko 60 % kopna bez Arktika, apsolutno se ne podudaraju: startaju praktički u isto vrijeme, pa rast CO₂ prestaje, a temperatura nastavlja rasti idućih 1000 godina, pa CO₂ stagnira ili čak malo pada, a temperatura znatno pada preko 500 godina, pa CO₂ opet počinje rasti, a temperatura pada još barem 100-200 godina, i na kraju CO₂ prestaje rasti, a temperatura strmo raste još 2 tisuće godina! Autori su, dakle, te dvije temperaturne krivulje koje niti jesu niti mogu biti u odnosu s kretanjem CO₂, skupa s krivuljama koje pokazuju jasan odnos, iskoristili za izradu globalne temperaturne krivulje – takva globalna krivulja u potpunosti je bezvrijedna. CO₂ ulazi u atmosferu iz sve toplijih oceana koji se zagrijavaju skupa s atmosferom zbog čega je logično uspostaviti vezu između porasta temperatura atmosfere iznad oceana s porastom koncentracije CO₂. Temperature iznad kopna očekivano ne utječu na kretanje CO₂.

Jedino suvislo što u svezi CO₂ iz rada možemo zaključiti je da današnji trend prosječne temperature nad oceanima govori kako će se koncentracija CO₂ kretati za cca 800 godina. A stvorena je i ozbiljna indicija da geografske širine kojima dominiraju vodene površine imaju međusobno jako slična kretanja prosječnih temperatura – zbog jakog utjecaja oceana koji su Zemljino centralno grijanje – dok širine kojima dominira kopno imaju drugačiju politiku.

***

Do sad smo se uglavnom bavili krajem glacijalnog perioda, a što je s interglacijalnim periodom u kojem živimo – holocenom?

Što reći o osobi koja pogleda grafove kretanja prosječne globalne temperature i koncentracije CO₂ u holocenu i iskreno zaključi da CO₂ uzrokuje globalno zatopljenje!? To više nije razbor, to je vjera!

Istovremeni rast temperatura i CO₂ u zadnjih 150 godina je koincidencija, rezultat sretnog spleta okolnosti. Nakon Malog ledenog doba Sunce se aktiviralo i prouzrokovalo rast temperatura. Rast temperatura značio je sve udobniji život, edukaciju za šire mase i nastup genijalaca koji su nam dali alate, strojeve, prijevozna sredstva i struju, te posljedično mnogo CO₂.


14. Problem za živi svijet budućnosti nije porast koncentracije CO₂, nego njegov kontinuiran pad koji se odvija već milijunima godina.:

Biljke trebaju CO₂, a posljedično i životinje i mi – što je koncentracija CO₂ u zraku veća, biljke rastu brže, hrane je više, a život buja; na sljedećem prikazu vidimo kako povećanje koncentracije CO₂ utječe na rast prikazanih (a i mnogih drugih) biljaka:

Činjenica je da je Zemlja sve zelenija i zelenija otkad koncentracija CO₂ u atmosferi raste brže (Link 15 – NASA). Umjetnim podizanjem CO₂ čovječanstvo spašava život na Zemlji jer u cirkulaciju vraća plin života koji uglavnom relativno trajno biva zaključan u kalcijevom karbonatu (CaCO3) – kamencu i vapnencu. Trebamo pronaći način kako učinkovitije dizati koncentraciju CO₂ u atmosferi bez korištenja „fosilnih“ goriva.


15. Period od prije 65 milijuna do prije 5 milijuna godina bio je mnogo topliji nego danas (ako se rekonstrukciji temperatura iz ovako daleke prošlosti može vjerovati):

Period od prije 5 milijuna do prije 450 tisuća godina bio je također mnogo topliji, uz kontinuiran pad prosječne globalne temperature:

U zadnjih 450 tisuća godina zbila su se najmanje 3 interglacijalna perioda s temperaturama višima nego u holocenu:

Na sljedećem prikazu vidimo graf kojeg su izradili Marcott i suradnici 2013. godine – u pozadini su 73 krivulje temperatura rekonstruiranih pomoću klimatskih proksija (pokazatelja) s određenih lokacija iz cijelog svijeta, što mogu biti ledene jezgre, godovi, koralji, oceanski sedimenti, sekundarni kemijski precipitati u špiljama i sl., a crna krivulja je rekonstrukcija kretanja prosječne globalne temperature našeg interglacijalnog perioda – holocena; na taj graf postavljena je crvena krivulja koju je izradio petrofizičar May koristeći se istim proksijima koje je koristio Marcott, ali odbacivši određeni broj problematičnih proksija zbog čega je krivulja malo drugačija (detaljno o svemu ovdje: Link 16):

U 2. točki već je dokazano da su službene prosječne vrijednosti za 20. stoljeće i za zadnjih 20 godina potpuni fake – većina Zemlje nije pokrivena termometrima a rupe popunjavaju statističkim izmišljotinama, mijenjaju povijesne podatke i sl. Međutim, ako pogledamo sam kraj Marcottove crne krivulje, vidjeti ćemo da te zadnje krivotvorene prosječne temperature još uvijek nisu uspjeli namjestiti da budu više od onih koje su vladale prije 7 tisuća godina.

U prošlosti je bilo toplije.


16. Gledajući u geološkim razmjerima, Grenland je ne tako davno bio u „gorem“ stanju nego danas.

Kobashi i suradnici su 2011. objavili znanstveni rad s rekonstrukcijom kretanja temperatura na Grenlandu zadnjih 4000 godina. Koristili su podatke dobivene analizom ledenih jezgri iz projekta GISP2 iz centralnog Grenlanda. Njihova rekonstrukcija ima višu rezoluciju od ranijih pokušaja zbog čega se pojavljuju veći skokovi i padovi temperatura. Vidimo da su temperature na Grenlandu danas slične kao prije 50-ak godina (nekrivotvoreni podaci sadržavaju ovaj topli period i na globalnoj razini), a znatno niže nego one u vrijeme srednjovjekovnog globalnog zatopljenja ili one iz perioda oko 1300 g. pr. Kr.. Također se jasno vidi sva težina Malog ledenog doba:

Od istog seta podataka Alley je sastavio graf koji seže 10.000 godina u prošlost i na njemu se vidi koliko je na Grenlandu znalo biti toplo prije 7-8 tisuća godina:

Međutim, oba grafa iznad imaju u sebi sadržan jedan veliki nedostatak. Naime, ni jedan ni drugi autor niti jesu niti su mogli uzeti u obzir promjene u nadmorskoj visini ledenjaka, a o nadmorskoj visini ovisi omjer delta-O-18 koji govori o kretanju temperature. Zato na njima postoje tako veliki „skokovi“ temperatura. Jedini vjerojatno ispravan graf izradili su Vinther i suradnici 2009. [Holocene thinning of the Greenland ice sheet], a odabrali su dva mala glečera (ledene kape) Agassiz i Renland koji zbog topografije i limitirane debljine nisu doživjeli bitne promjene u debljini leda. Po pitanju promjene nadmorske visine ovih glečera, služili su se svim dostupnim znanstvenim podacima i otkrićima ne bi li osigurali maksimalnu točnost. Krivulje koje predstavljaju ove dvije 1500 km međusobno udaljene ledene kape nevjerojatno su slične (plavi je Renland, crveni je Agassiz):

Njihov graf kretanja temperatura na Grenlandu u holocenu (narančasta krivulja) odlično se poklapa s rekonstrukcijom kretanja prosječnih temperatura na čitavoj sjevernoj polutci koju je izradio May koristeći se „Marcottovim“ proksijima (Link 18), a izgleda ovako:

Potpuno je jasno da su temperature prije 6-7 tisuća godina na Grenlandu bile više nego danas, što podupiru i norveški znanstvenici koji zaključuju da je Arktički ocean prije 6.000-7.000 godina periodički bio bez leda: Link 19

U vrijeme srednjovjekovnog globalnog zatopljenja Vikinzi su naselili južni Grenland i uzgajali krave, svinje, ovce i koze, a klima je bila toliko toplija nego danas da su Englezi bez problema uzgajali vinovu lozu, što danas ne mogu. Ovo su još početkom 2000-ih godina bile priča iz znanstvenih i sveučilišnih krugova: Link 20, Link 21, Link 22, Link 23, Link 24 (stranice su, nažalost, dostupne samo preko Wayback Machinea jer su ih zbog agende obrisali sa servera). Ali nakon što su izradili svoju Palicu za hokej (vidi točku 20.), alarmisti danas negiraju istinitost ovih povijesnih činjenica. Kad su pritisnuti dokazima iz ledenih jezgri, tad kažu da je riječ o lokalnom zatopljenju.

U holocenu je, dakle, u polarnim krajevima već bilo mnogo manje leda nego danas, a prosječne globalne temperature bile su bitno više, i to bez sagorijevanja „fosilnih“ goriva i ugljena, odnosno bez ljudskih emisija CO₂.


17. Najstariji podaci na novim grafovima satelitskih mjerenja potječu iz 1979. godine. NSIDC na sljedećem grafu čak objašnjava kako su najstariji satelitski podaci u evidenciji iz 1979.:

Međutim, u izvješću iz 1995., na stranici 150., IPCC piše kako su satelitska mjerenja rasprostranjenosti leda započela 1973. i objavljuje sljedeći graf (crveni dio danas prikrivaju):

Iz novih grafova izuzete su, vidimo, godine kad je rasprostranjenost leda bila najmanja, čime su alarmisti stvorili iluziju da rasprostranjenost leda na Arktiku samo pada. Iz prethodnog grafa iščitavamo da je 1979. godina zapravo bila godina s najvećom rasprostranjenošću leda otkad se provode satelitska mjerenja! Ako uključimo i prethodne godine, zaključujemo da rasprostranjenost leda zapravo stagnira, možda čak pomalo i raste.


18. Prije satelitskih mjerenja znanstvenici su podatke o rasprostranjenosti arktičkog leda prikupljali pomoću zrakoplova i podmornica. Stoga postoje još stariji grafovi, kao ovaj kojeg su izradili Vinnikov i suradnici 1980. godine:

Da su se Vinnikov i suradnici služili kvalitetnim mjerenjima govori nam sljedeći prikaz koji otkriva da je kretanje leda 1930-ih godina bilo vrlo slično onom s početka 21. stoljeća, dakle alarma nema:

Ako njihovom grafu pridružimo graf iz prethodne točke i sva novija mjerenja, dobivamo relativno mjerodavnu krivulju kretanja rasprostranjenosti leda na sjevernoj polutci od 1925. do 1990. godine, uz veliku opreznost s najnovijim podacima, jer je za očekivati da su krivotvoreni:

Usporedimo li dobivenu krivulju s kretanjem rasprostranjenosti leda nad šelfom na sjeveru Islanda, vidimo dosta sličnosti – višegodišnji prosjeci su u vrlo sličnom međusobnom odnosu; graf za Island (crveno) je preuzet od Rana i suradnika (2009.) i po vertikalnoj osi je postavljen izvan mjerila jer služi samo za vizualnu usporedbu (!!!):

Već smo vidjeli kako alarmisti ne prihvaćaju izvorna mjerenja, jer ona u većini slučajeva pričaju priču drugačiju od one koju oni žele pričati. Ovdje su odbacili sva mjerenja starija od 1979. godine i izmislili krivulju apokaliptičnog kontinuiranog topljenja leda uzrokovanog aktivnostima čovjeka (crveno: izvor podataka; ljubičasto: izvor podataka):

Ovo je primjerice fake graf za 7. mjesec sa stranice Skeptical Science:

Vidimo da u njihovim podacima više nema velikog topljenja leda koje se zbilo 1930-ih godina:

Prilikom susreta s alarmističkom propagandom, osobito onim namjenjenom širokim masama, detektor laži i obmana uvijek mora biti na maksimumu jer su izuzetno uvjerljivi krivotvoritelji.


19. Cijela propaganda i zastrašivanje temelje se na sramotno netočnim računalnim klimatskim modelima. Na sljedećim grafovima vidimo razliku između alarmističkih proročanstava (IPCC-ovih CMIP5 klimatskih modela) i onoga što se zaista dogodilo:

Riječ je o dokazu kojeg je pred Kongresom SAD-a iznio klimatolog dr. John Christy 2016. godine (YouTube 3).

Jedan od najslavnijih klimatologa-prevaranata današnjice, alarmist Gawin Schmidt, odgovorio mu je ovim grafom u kojem je samo drugačije prepakirao istu stvar:

Dokaz ovolikih proporcija u zdravom bi društvu bio dovoljan da ovi prodavači magle trajno nestanu iz percepcije javnosti. Nažalost, tu smo gdje jesmo i ništa se ne može promijeniti. Danas su ti modeli zastarjeli, izrađeni su novi koji pogađaju sve ono što se zbilo prije njih, a kad se u budućnosti pokažu bezvrijednima, biti će odbačeni i izrađeni novi, i ludilo ide dalje.

A ekstremisti sa stranice Skeptical Science prije nekoliko godina su ionako već „dokazali“ da su klimatski modeli savršeno točni.


20. Još 1990-ih godina praktički svi znanstvenici su srednjovjekovni topli period i Malo ledeno doba držali za nedvojbene znanstvene činjenice. Primjerice, IPCC (Međuvladin panel o klimatskim promjenama) je u svom izvještaju iz 1990. godine, koji je dostupan na ovom linku, objavio sljedeći graf (na 8. stranici pdf-a):

Kako su se u bliskoj povijesti globalna zatopljenja i zahlađenja već nizala, novo zatopljenje zapravo nije ništa neobično. Prethodne velike klimatske promjene bilo je zato nužno izbrisati. Alarmisti su tako 1999. godine izradili poznati graf koji izgleda poput palice za hokej:

Podmetanju je vjerodostojnost podigao ugledni IPCC kad je 2001. godine također bestidno objavio isti fake graf:

Izbrisan je period Malog ledenog doba o kojem svjedoče mnogi povijesni dokumenti i poznati povijesni događaji poput marša Napoleona na Rusiju (konjima su se od hladnoće mišići u hodu smrzavali i otpadali), smrtnog stradavanja trećine stanovništva Rusije i Estonije ili održavanja sajmova na smrznutoj Temzi. Malo ledeno doba bilo je grozomoran period u nedavnoj Europskoj povijesti i njegovo brisanje s grafa čini prijevaru kristalno jasnom.

Dr. David Deming, geolog i geofizičar sa Sveučilišta u Oklahomi, u svom iskazu pred Odborom za okolišna i javna djelovanja Senata Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je u vrijeme objavljivanja svog znanstvenog rada u časopisu Science primio zapanjujući email od vodećeg istraživača klimatskih promjena u kojem je napisao: „Moramo se riješiti srednjovjekovnog toplog perioda.“ Ovo je video zapis iskaza: YouTube 4


21. Na kraju ovog dijela slijede još dvije manipulacije od možda malo manjeg značaja, ali nimalo manje zanimljive.

a) U Sjedinjenim Državama aktualna je velika kampanja zastrašivanja toplinskim valovima. Pojednostavljen grafikon, izrađen za lakovjerne mase 2018. godine, izgleda ovako:

Namjerno je izostavljen period prije 1960., a potpun graf izgleda ovako:

Toplinski val je sve zastupljeniji izraz i u vokabularu naših meteorologa po uzoru na američke trendove.

Ova obmana dobro je obrađena na ovom blogu: Link 30

b) Na isti način manipuliraju i porastom površine opustošene požarima. Požari su tu, navodno, zbog globalnog zatopljenja, pa masama pokazuju ovakve grafove:

No kompletna situacija je ipak drugačija:

Više o temi na istom blogu: Link 31

Involvirani se, vidimo, služe i najprozirnijim trikovima ne bi li mase preveli žedne preko vode.

Zaključno, dokaza i indicija ima još mnogo, od velikog povećanja populacije polarnih medvjeda, preko isključivanja stanica za mjerenje temperature koje pokazuju pad prosječne temperature, zadržavanja stanica kojima se promijenio ambijent (oko nekih su izgrađene nove asfaltne ulice i parkirališta), izvještavanja s područja koja bilježe temperaturne poraste – kojima je zahvaćeno i naše područje – a prikrivanja činjenice da neka područja SAD-a, Kanade i Dalekog istoka bilježe pad prosječnih temperatura i smrtonosno hladne zime s rekordnim količinama snijega, ignoriranja apsurdno velikog broja gigantskih negativnih temperaturnih rekorda diljem svijeta i propagandističkog medijskog cherry pickinga pozitivnih temperaturnih rekorda, do izmišljanja pojmova kao što su „polarni vrtlozi/vorteksi“ kojima je zadatak obilježiti hladnoću kao neku novotariju koju u konačnici apsurdno uzrokuje globalno zatopljenje, itd. Mišljenja smo da je obrađen 21. najvažniji problem.

Globalno zatopljenje je jedno od najvažnijih pitanja za uspostavu Globalnog Kriptokraljevstva i kao takvo ima potporu nevjerojatno velikog broja preplaćenih i izuzetno inteligentnih pojedinaca koji rade na svim aspektima njegove obrane – smišljaju na prvi pogled smislena obrazloženja i opravdanja (koja su za veliku većinu ljudi dovoljno uvjerljiva), napadaju i manipuliraju svim vrstama pseudoargumenata i logičkih grešaka, pišu pseudoznanstvene i novinarske članke, održavaju poluznanstvene portale, šire propagandu. Stvorili su zatvor iz kojeg samo rijetki uspijevaju pobjeći.

Nadamo se da će ovaj tekst biti od pomoći onima koji traže istinu, bez obzira na to koliko ružna bila.

 

IZVOR 1: Alarmistički mitovi o antropogenom globalnom zagrevanju – I deo

IZVOR 2: Alarmistički mitovi o antropogenom globalnom zagrevanju – II deo

IZVOR 3: Alarmistički mitovi o antropogenom globalnom zagrevanju – III deo