SAČUVANO OD ZABORAVA – Prvi mesečni izveštaj Jakšićeve mreže stanica za maj 1856. godine

U publikaciji SRBSKE NOVINE (Srpske novine), dana 4. juna 1856. godine (odnosno 23. maja po julijanskom kalendaru) je objavljen prvi mesečni izveštaj, prve srpske meteorološke mreže stanica koju je uspostavio Vladimir J. Jakšić (1824-1899), osnivač statistike i meteorologije u Srbiji.

Jakšićeva mreža stanica je otpočela sa radom 01.05.1856. godine (po gregorijanskom kalendaru), tako da je ovo prvi mesečni izveštaj za maj 1856. godine.

U nastavku ćete videti dnevne meteorološke podatke za maj 1856. godine sa Jakšićeve stanice na beogradskom Senjaku, kao i pojedine rezultate jednih od najstarijih merenja u Beogradu, koji su povremeno objavljivani u SRBSKIM NOVINAMA tokom 1853. godine. Tačna lokacija ovih merenja nije poznata, ali se pretpostavlja da se merno mesto nalazilo u krugu zgrade tadašnjeg Liceja, a kasnije Velike škole. Datumi ovih merenja iz jula 1853. godine su objavljeni po julijanskom kalendaru.

Da podsetimo, najstarija redovna meteorološka merenja u Beogradu su započela još 01.01.1848. godine (po gregorijanskom kalendaru), na imanju Vladimira Jakšića na Senjaku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publikaciju o meteorološkoj delatnosti Vladimira Jakšića možete preuzeti OVDE.

Skenirane meteorološke dnevnike Vladimira Jakšića možete preuzeti OVDE.

Opširan tekst o meteorološkim merenjima i osmatranjima Vladimira Jakšića možete pogledati OVDE.

Opširan tekst o meteorološkim dnevnicima Vladimira Jakšića možete pogledati OVDE.

Opširan tekst o životu i delu Vladimira Jakšića možete preuzeti OVDE.

Rad o redukciji srednjih MESEČNIH temperatura sa stanice Senjak na stanicu Vračar možete pogledati OVDE.

Jakšićeve originalne meteorološke podatke u digitalnom obliku možete pogledati OVDE.

Redukovane dnevne temperaturne podatke (Tmin i Tmax) sa stanice Senjak na stanicu Vračar (preliminarna redukcija), za periode od 1848. do 1865. i od 1876. do 1899. godine možete pogledati OVDE.

Uporedni pregled dnevnih temperaturnih podataka (Tmin i Tmax) dobijenih redukcijom sa stanice Senjak na stanicu Vračar i originalnih temperaturnih podataka sa stanice Vračar (paralelna merenja od 13.07.1887. do 31.12.1899. godine) možete pogledati OVDE.

RTS – emisija o Vladimiru Jakšiću, iz serijala pod nazivom Istorija nauke, možete pogledati OVDE.