Studije o kojima mediji ne pišu (3)

Pokušali smo pronaći podatke o smrtnosti za vrijeme hladnoća u Hrvatskoj, no nismo uspjeli u tome. Naravno, postoji NIZ studija koje su rađene na temu smrtnosti od visokih temperatura u Hrvatskoj, ali nijedna, bar prema našem saznanju – ne uključuje podatke o smrtnosti zbog niskih temperatura. U najmanju ruku čudno, zar ne?

No, zato su kolege iz Srbije uradile studiju za Novi Sad. Pa pogledajmo rezultate:

https://www.idn.org.rs/ojs3/stanovnistvo/index.php/STNV/article/view/29?fbclid=IwAR0D9fzaAei0Ew5hjo664BQU-7IChIX_3-muBQRbJYPFZYAiCWGwHEvERq8

„Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da je u većini regiona smrtnost stanovništva veća tokom zimskog perioda godine, kao i na činjenicu da države i regioni sa umerenom klimom imaju veću smrtnost stanovništva u zimskom periodu u poređenju sa državama u hladnijim klimatima. Koeficijent sezonske varijacije mortaliteta pokazao je da je broj umrlih lica tokom zimskog perioda veći nego u periodu pre, odnosno posle zime, dok je analiza uticaja temperature vazduha na mortalitet stanovništva pokazala da sa padom prosečne temperature vazduha mortalitet stanovništva raste.“

 

Vrlo slične rezultate moguće je očekivati i u Hrvatskoj (uostalom, naglašeni dio u screenshotovima novosadske studije to očekivanje i neizravno potvrđuje).

Dakle, za razliku od povoljnih toplijih perioda, hladnija razdoblja su znatno nepovoljnija po zdravlje i život ljudi, kao i za sve ostale životinjske i biljne vrste.

 

IZVOR: http://meteoadriatic.net/