Zeleni New Deal

Moja pozicija u vezi globalnog zagrevanja jeste da je reč o političkoj prevari čiji je pravi cilj proširenje državne kontrole nad ekonomijom, neka vrsta socijalizma pod novim „ekološkim“ izgovorom (u tome sam blizak Vaclavu Klausu), u čemu posebno neslavnu ulogu igra „zeleni biznis“, koji želi da stekne ogromne profite uvođenjem ograničenja emisija CO2. Ove napore predvodi vrlo široka politička koalicija bivših radikalnih levičara razočaranih slomom komunizma, ekoloških fanatika (ove dve grupe je ponekad teško razlikovati), biznismena, te političara u Evropi i Americi koji žele da sačuvaju bankrotirani welfare state sistem od pretnje tom sistemu koji nosi globalizacija, tako što će intenzivirati „globalno upravljanje“, ili prostije i tačnije rečeno, napraviti svetsku vladu. Ja ih nazivam eko-industrijskim kompleksom. Bivši francuski predsednik Žak Širak uopšte nije krio da on shvata Kjoto protokol samo kao koristan trik koji će olakšati da se na globalnom nivou instalira svetska vlada („Kjoto je prvi korak ka globalnom upravljanju i treba ga primeniti čak i da ne postoji naučna osnova za to“).

Eko-industrijski kompleks se poslednjih desetak godina nalazi u velikom problemu. Od 1998. godine globalna temperatura stagnira, a ako pođemo od 2001. ili 2002. već drastično opada. Veliko je pitanje koliko se otvorenim laganjem i propagandom smaka sveta (što su do sada jedino i radili) može ubediti javnost u neophodnost desetkovanja industrijske civilizacije da bi se „spasila“ planeta. Na prvi pogled, tekuća finansijska kriza dodatno otežava njihove „napore“: ljudi, koji su generalno sumnjičavi prema priči o klimatskoj kataklizmi, tek sada će biti sumnjičavi. A teško je očekivati da će političari biti spremni da mnogo paradiraju sa ekološkim porezima i dodatnim politički korektnim lišavanjima, kad lišavanje, iz drugih, sasvim konvencionalnih razloga, ionako sledi.

Ali, kriza istovremeno uvek godi naporima za širenje državne kontrole. Etatisti prosto obožavaju krize. I eko-industrijski kompleks se snašao u njoj i shvatio da je kriza zapravo nova šansa. Našli su novu „tržišnu“ nišu. Pošto su u ovoj eri nesuvislog lupetanja o kraju kapitalizma, oživele i aveti prošlosti poput New Deala, i ideja da se ulaganjima države u infrastrukturu i socijalu može popraviti stvar, eko-industrijski kompleks je smislio genijalnu stvar – Zeleni New Deal. Dakle, pošto država ionako mora da povećava poreze i potrošnju da bi izvukla svet iz krize, zašto ne bi dala pare nama, tj. državnim i nadnacionalnim agencijama, NGO-ima i „zelenim“ firmama da mi gradimo „ekološku infrastrukturu“. Agencija za životnu sredinu UN već sebe vidi kao zametak nekog globalnog ministarstva za Zeleni New Deal. Kažu, ovo je istorijska šansa. Nema sumnje da je za njih to istorijska šansa, samo je za svet, a posebno siromašne u njemu, na koje bi oni primenili svoje mere, dosta velika pretnja. Ako ste do juče slušali da se mora napraviti svetska vlada da bismo izašli na kraj sa klimatskim promenama, budite ubeđeni da ćete narednih meseci (zapravo, već je počelo) slušati gomilu zapenušanih propovedi o tome da ovaj put finansijska nestabilnost zahteva globalni odgovor i uspostavu globalnih političkih institucija koje će kontrolisati svetsko tržište. Recimo ovako: „The creation of a global governance system which reflects the new economic and demographic realities and responds effectively to new global challenges of the 21-st century is urgently needed to help avoid crises and create a better future.” Aleluja.

A zeleni žele da se ugrade u tu „bolju budućnost“ preko globalnog (ili niza lokalnih, za početak) New Deal-ova kao „rešenja“ za finansijsku krizu. Klimatskih promena ionako nema, ali, što reče Širak, to nije razlog da se ne borimo protiv njih, stotinama milijardi poreskih para u džepovima multinacionalnih korporacija, i stotinama novih lukrativnih i prestižnih „projekata“ i globalnih regulativa u „portfoliju“ birokratije UN, MMF, WB, NGO-a i nacionalnih vlada.

Izvor: http://trzisnoresenje.blogspot.rs/2008/11/zeleni-new-deal.html