Zgradi prve srpske Opservatorije preti urušavanje (!!!)

Zgrada u kojoj je od 1887. do 1891. godine bila smeštena provizorna (privremena) Astronomska i meteorološka opservatorija, koju je osnovao MILAN NEDELJKOVIĆ (1857-1950), već duže vreme se nalazi u katastrofalnom stanju (!!!).

Ako se u najskorije vreme ne bude preduzela hitna sanacija ovog istorijski značajnog objekta, doći će do njegovog urušavanja. Uzgred, ova zgrada zvanično se nalazi pod zaštitom države, odnosno Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Ali, eto, država je iskazala totalnu nebrigu za ovaj objekat od kulturnog i istorijskog značaja, koji je prepušten tužnoj sudbini i propadanju koje traje već više decenija. Ovom prilikom apelujemo na nadležne iz gradskih i republičkih institucija da se već jednom dozovu pameti i da konačno počnu da ulažu budžetska sredstva u cilju obnove ovog, ali i drugih vrednih kulturnih objekata koji se, pomenimo to još jednom, zvanično nalaze pod zaštitom države, a čija je zakonska obaveza da brine o svom nacionalnom kulturnom blagu.

Na slikama – nekadašnja zgrada prve srpske Astronomske i meteorološke opservatorije (1887-1891), ugao ulica Svetozara Markovića i Vojvode Milenka u Beogradu, autor fotografija VLADIMIR BILAK, snimljeno 30.04. i 01.05.2013. godine