Mediji kontra zdrave pameti

Slika 1) Screenshot prikazuje predviđanja promjene vjetra do 2040. godine (lijeva ćelija) i do 2070. godine (desna ćelija) iz dokumenta Ministarstva „STRATEGIJA PRILAGODBE KLIMATSKIM PROMJENAMA U REPUBLICI HRVATSKOJ ZA RAZDOBLJE DO 2040. GODINE, S POGLEDOM NA 2070. GODINU“ – dostupno na: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=6053

Podaci su dobiveni regionalnim klimatskim modelom. O tome koliko je takvo predviđanje realistično nećemo se uvlačiti u diskusiju, uzećemo da su sva predviđanja u dokumentu realistična.

Slika 2) Screenshot iz CRD baze gdje se vidi da je prosječna brzina vjetra tijekom ljetne sezone na sjevernom Jadranu (uzeli smo Pulu kao primjer) 3,2 m/s. Dakle, prema predviđanju modela, do 2040. godine srednja brzina vjetra bi narasla za 20-25%, odnosno, sa 3,2 na 3,8-4,0 m/s.

Slika 3 prikazuje remek-djelo novinara s tipkovnicom ispod prstiju. Njegovo tumačenje ove očekivane promjene glasi: „Nema na more na sjevernom Jadranu“. Zatim dodaje: „Bit će i vjetrovitije. U razdoblju do 2040. godine srednja brzina vjetra povećavat će se tijekom ljeta i jeseni na Jadranu (vrijeme turističke sezone). Dalmacija će s malim porastom dobro proći, za razliku od sjevernog Jadrana (ionako vjetrovitijeg negoli je to Dalmacija), koji čeka drastična promjena od čak 20 do 25 posto u odnosu na referentno razdoblje.“

Dakle, porast srednje brzine vjetra s 3,2 m/s na 3,9 m/s je „drastična promjena koja će onemogućiti turizam na sjevernom Jadranu“. Remek-djelo koje obiluje ovakvim biserima, dostupno je na linku:
http://www.novilist.hr/…/Zivot-na-Jadranu-za-20-ak-godina-O…

Usput, novinar je naslovom postavio pitanje „kakav će život biti na Jadranu za 20-tak godina“. Odgovorit ćemo vam mi.

S meteorološkog i klimatološkog aspekta, biće identičan kao i danas. Pojedinac, bez uvida u konkretna i precizna mjerenja, neće biti u mogućnosti primjetiti razliku u odnosu na današnje vrijeme.

No, život će vrlo vjerojatno biti lošiji nego danas. Uzrok tome neće biti vremenske (ne)prilike, već lošiji životni standard uzrokovan daljnjim porastom korupcije na vlasti i daljnjim povećanjem poreznih i drugih vidova opterećenja građana, uključujući strelovit porast nameta na CO2.

Sjetite se ovog članka za 20 godina.

 

IZVOR: https://www.meteoadriatic.net/