METEOROLOŠKO BDENJE – specijalna emisija TV Beograd iz 1983. godine

METEOROLOŠKO BDENJE – specijalna emisija TV Beograd iz 1983. godine, emitovana povodom godišnjice otvaranja nove zgrade Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u Košutnjaku.

U uvodniku direktor RHMZ Srbije govori o istorijskom razvoju hidrometeorološke službe, stavljajući akcenat na period posle socijalističke revolucije, citira Predsednika Tita sa IV vanrednog zasedanja Skupštine FNRJ 1948, kao podstrek za razvoj Zavoda; a zatim meteorolozi i rukovodioci odeljenja i sektora predstavljaju rad Zavoda u novoj zgradi.

Predstavlja se specijalizovani radar koji služi za praćenje oblaka i svih pojava vezanih za oblačnost i padavine; o sistemu protivgradne zaštite; o održavanju radio-uređaja, o mikrosondnom sistemu prikupljanja podataka o temperaturi, vlažnosti, pritisku vazduha i pravcu i brzini vetra; o merenju kvaliteta vode, o biološkim ispitivanjima flore i faune na površinskom vodotoku u Srbiji i Kosovu; o najmodernijem instrumentu za identifikaciju zagađivača – atomskom apsorpcionom spektrofotometru; o laboratorijskim instrumentima koji određuju štetne sastojke u vodi i vazduhu i o instrumentima za merenje radioaktivnosti vode i vazduha; o agrometeorološkom merenju temperature i vlažnosti zemljišta i uticaju na poljoprivredne proizvode.

Emisija sadrži dopunske podatke Trezorovih istraživanja. – Učesnici: Igor Delijanić, direktor RHMZ; Anđelko Živković, meteorolog; Mihailo Mioković, načelnik odeljenja; Dušan Kljajić, šef operative; Aleksandar Opra, načelnik odeljenja; Radivoje Dražeta, načelnik službe; Slobodan Plazinić, načelnik Odeljenja za tehničku i fizičku meteorologiju; Dragan Tripković, načelnik Odeljenja kvaliteta vode; mr Zoran Kolarić; Biljana Trifunović, hidrolog; dr Nada Miljević; dr Đura Jovanović; Vojislav Miljković, šef meteorološke stanice; Miodrag Maričić, načelnik agrometeorološkog odeljenja. – Scenarista i urednik Kamenko Katić, spiker Miodrag Zdravković, producent Rade Pejčinović, rasvetljivač Milinko Lazić, snimatelj zvuka Slobodan Kostadinović, filmski snimatelj Veljko Đurović, montažer Milan Radičević, reditelj Miodrag Bogić – Premijerno emitovano 5. oktobra 1983; Dokumentarno-feljtonski program, urednik Dušan Đurić; reprizirano u „Trezoru“ 27.09.2019.