GEOINŽENJERING – konačno uništenje klime (???)

Mala grupa vodećih klimatologa koju finansiraju svetski milijarderi, a jedan od njih je i Bil Gejts (Bill Gates), lobiraju vlade i međunarodna tela da podrže eksperimente koji bi manipulisali globalnom klimom sa ciljem izbegavanja „katastrofalnih klimatskih promena“, prenosi Gardijan (Guardian).

Ova grupa naučnika zalaže se za metode geoinženjeringa, poput prskanja miliona tona reflektujućih čestica sumpor-dioksida na 48 kilometara iznad zemlje.

Odlična ili katastrofalna ideja?

Naučnici smatraju da je Zemlji nužan „plan B“ za klimatske promene, s obzirom na to da se UN i političari ne uspevaju dogovoriti oko nužnih rezova stakleničkih gasova. Ujedno smatraju da bi zbog toga SAD i ostale zemlje trebale da finansiraju velike programe međunarodnih istraživanja.

Tehnike solarnog geoinženjeringa su kontroverzne teme među naučnicima. Deo njih veruje da su brz i relativno jeftin način usporavanja „globalnog zagrevanja“, dok drugi strahuju da bi u slučaju sprovođenja tih tehnika u delo – u gornjoj atmosferi Zemlje došlo do poremećaja koji bi zauvek promenili obrasce kretanja kiša, što bi dovelo do dugoročnih promena klime na Zemlji.

Zemlje u razvoju strahuju da bi tehnike geoinženjeringa razvijene zemlje mogle upotrebiti protiv njih – poput oružja. Godine 2010. UN-ova konvencija o biološkoj raznovrsnosti proglasila je moratorijum na sve eksperimente u moru i svemiru, osim manjih istraživačkih studija.

Etika naspram zarade

Jane Long, direktorka u Američkoj državnoj laboratoriji Lavrence Livermore, izjavila je kako će nam biti potrebna zaštita „od različitih interesnih grupa, te osigurati da se izbori ne donose na osnovu interesa strana koje u „klimatskim promenama“ vide priliku za zaradu, pogotovo instrumentalizujući autorska i patentna prava“ .

Doug Parr, glavni naučnik u Greenpeace-u, izjavio je za Gardijan kako su „ulozi vrlo visoki, a naučnici nisu najpouzdaniji ljudi za donošenje odluka o društvenim, etičkim ili političkim problemima vezanim za geoinženjering“.

U geoinženjering, osim Bila Gejtsa, spremni su da ulože Ser Richard Branson, N. Murrai Edvards, kao i Niklas Zennstrom – jedan od osnivača Skajpa (Skype).

 

Izvor: index.hr