Globalno zagrevanje i hladnoća

U moru neverovatnih budalaština koje slušamo o globalnom zagrevanju, svakako visoko mesto zauzima uverenje da šta god da pođe naopako sa vremenom – za to je krivo globalno zagrevanje: ako ima mnogo kiše i oluja, što ima mnogo kiše i oluja; ako je suša zato što je suša; ako je toplo zato što je toplo, i verovali ili ne, ako je hladno zato što je hladno.

Al Gor je prošlog januara organizovao promociju svog filma Inconvinient Truth u Njujorku, ali je stvar propala, jer je snežna oluja sprečila mnoge učesnike da dođu. On je, pogađate, okrivio globalno zagrevanje za to (!?).

Najnovija smehotresna priča govori o polarnoj ekspediciji koja je neslavno propala pre neki dan. Ideja je bila da grupa avanturista pređe 800 km preko Severnog ledenog okeana u martu mesecu, da bi time dokazala opasnost od globalnog zagrevanja. Bilo je predviđeno da pošalju slike otopljenog leda i da se čak u zaštitnim odelima okupaju u moru!!! Ali, na njihovu nesreću, vreme je bilo toliko hladno da su morali da otkažu „misiju“, a jedan od učesnika se u međuvremenu smrzao (na sreću, ne na smrt)! I evo šta kaže osoba koja je organizovala ekspediciju:

They were experiencing temperatures that weren’t expected with global warming. But one of the things we see with global warming is unpredictability.“ Dakle, globalno zagrevanje je krivo što su se njegovi ljudi smrzli. Nije ni čudo što je tako, kad je i veliki deo same teorije globalnog zagrevanja metodološki slično formulisan: kakve god bile činjenice – mi se ne obaziremo na njih. Vazduh se na visini greje manje nego na Zemlji, a teorija kaže da treba da bude obratno – nema veze. Tvrdi se da Co2 izaziva porast temperature, ali je u prošlosti CO2 kasnio po hiljadu godina za temperaturom – nema veze. Temperatura u modernom dobu je najviše porasla do 40-ih godina 20. veka, kada je bilo vrlo malo humanog CO2 – nema veze. Arktičke i grenlandske temperature su bile više pre 60 godina nego sada (a moralo bi da bude dramatično obrnuto) – nema veze. Antarktik se dosta brzo hladi u poslednjih 30 godina, a morao bi da bude mesto koje se daleko najbrže na svetu zagreva – nema veze.

Naše su pretpostavke tako formulisane da smo naravno i u obratnom slučaju u pravu„, pisao je pre 150 godina Marks Engelsu po pitanju povlačenja Engleza iz Indije.

Izvor: http://trzisnoresenje.blogspot.rs/