Globalno zagrevanje na drugim planetama

U debati o globalnom zagrevanju na Zemlji koja traje već petnaestak godina, pojavio se poslednjih nekoliko godina još jedan vrlo važan faktor – globalno zagrevanje na drugim planetama.

Istraživanja NASA su pokazala da je temperatura na Marsu porasla u poslednjih 25 ili 30 godina značajno, 0.65 stepeni C, što je znatno više nego na Zemlji.

Na Jupiteru je došlo do globalnog zagrevanja od oko 4-5 stepeni Celzijusa.

U poslednjih 15-ak godina temperatura na Plutonu je porasla preko 2 stepena.

Neptun poslednjih godina beleži značajan porast isijavanja svetlosti koji sjajno korespondira sa porastom temperature na Zemlji.

Na Saturnu je temperatura poslednjih godina skočila za 3-5 stepeni na Južnom polu, mada je teško proračunati zagrevanje na celoj planeti.

Neptunov Mesec Triton se zagrejao između 1989. i 1998. oko 5% svoje ukupne temperature!

Neki izvori su potvrdili da se zagrevanje dešava i na Veneri, mada to nije konačno potvrđeno.

Ja imam jednostavno pitanje za zagovornike teorije o antropogenom uzroku Zemaljskog globalnog zagrevanja – šta izaziva globalno zagrevanje na Marsu, Neptunu, Plutonu, Saturnu, Jupiteru, neptunovom Tritonu i verovatno Veneri? Da li su to zli naftaši Zemljani kradom instalirali pogone za preradu nafte i kamione i avione širom Sunčevog sistema, pa nemilice pumpaju ugljen-dioksid koji i tamo izaziva globalno zagrevanje?

Ili možda zagrevanje na Zemlji ima više veze sa onim što utiče na nju kao i na druge planete istog sistema, a to je – Sunce???

Izvor: http://globalnozagrevanje.blogspot.rs/2007/05/globalno-zagrevanje-na-drugim-planetama.html