Javno priznanje vezano za panično klimatsko stanje

Napokon priznanje za znanstvenike koji osporavaju klimatski alarmizam

Klimatski znanstvenici iz IPCC-krugova su priznali da njihovi klimatski modeli nove generacije (CMIP6 modeli) predviđaju pretjerano zagrijavanje i stoga su previše alarmantni. Ovo je veliko priznanje uoči dugo očekivanog objavljivanja izvješća AR6; vodećeg petogodišnjeg produkta IPCC-a, UN-ove agencije za klimu.

Ovo javno priznanje postavlja i značajna pitanja o pouzdanosti temperaturnih predviđanja prethodne generacije modela IPCC-a (CMIP5), koja je koristila scenarij iznimno visokih emisija RCP8.5. Rezultati su se često lažno reklamirali kao slučaj bez smanjivanja emisija CO2 (business-as-usual) i koristili se za promicanje ekstremnih akcija klimatskih alarmista.

Promatranja su već pokazala da su modeli CMIP5 značajno preosjetljivi na povećanje stakleničkih plinova, vjerojatno za dva puta. Kombinacija previsoke klimatske osjetljivosti* i projekcija previsokih emisija rezultirala je prognozama nevjerojatno visokih temperatura. Izgleda da modeli nove generacije (CMIP6) predviđaju još više temperature, tako da će RCP8.5 scenarij u novom izvještaju (AR6) dati nerealno visoke vrijednosti temperature. Ovo objašnjava nelagodne osjećaje u krugovima IPCC-a da te projekcije mogu jednostavno biti znanstvena fantastika.

Dobra vijest za društvo je da i sami znanstvenici IPCC-a počinju sumnjati u to može li se njihovim modelima vjerovati u smislu provođenja klimatske politike. Klimatski kritičari dugo su čekali na priznanje, ali sada je konačno na pomolu ispravljanje velike nepravde.

“Postalo je jasno posljednjih godinu dana da ne možemo izbjeći ovo priznanje”, rekao je Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Goddard Instituta za svemirske studije (GISS) za ugledni časopis Science. Schmidt je također rekao: ” Na kraju završite s brojkama (temperaturama iz modela, op.prev.) koje su i za blisku budućnost nerazumno zastrašujuće – i pogrešne.“

Ova neočekivana izjava ravnatelja NASA GISS-a se općenito smatra prvim korakom u rehabilitaciji nezavisnih znanstvenika. Ove su znanstvenike godinama vrijeđali zbog otkrivanja činjenica, teoretski i empirijski, da modeli IPCC-a pričaju političku priču i slabo obraćaju pozornost na prirodne cikluse u zemaljskoj klimi. Također su uvijek iznova tvrdili da su klimatski modeli vrlo korisni za proučavanje složenog klimatskog sustava Zemlje, ali su nedostatni za izradu pouzdanih projekcija na kojima bi se temeljila klimatska politika. Posljednjih godina CLINTEL je slao pisma svjetskim liderima, upozoravajući ih da su stvarna zapažanja i projekcije modela sve više u neskladu, što rezultira neprikladnom klimatskom politikom.

Američka klimatologinja Judith Curry je izjavila: “Ogroman problem koji ne žele vidjeti u IPCC-u je da se u svojim klimatskim preporukama uvelike oslanjaju na scenarij RCP8.5, koji se danas općenito smatra nevjerojatnim.” Michael Asten, stručni recenzent izvješća AR6, smatra izjave da klimatski modeli IPCC-a predviđaju nezamislivo visoke temperature značajnim priznanjem.

Sve do danas su čelnici zapadnog svijeta, političari i nevladine organizacije masovno koristili alarmantne projekcije IPCC-a kako bi uplašili građane, namećući im na taj način sve vrste štetnih klimatskih mjera. Razmislite o ekstremnim prijedlozima glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, potpredsjednika EU Fransa Timmermansa i ravnatelja Svjetskog ekonomskog foruma Klausa Schwaba. Na temelju zastrašujućeg RCP8.5 scenarija, oni svjesno ili nesvjesno guraju zapadni svijet duboko u jamu siromaštva. Njihova ‘zelena’ apokalipsa mora završiti u kanti za smeće.

Znanstvenici CLINTEL-a dosljedno su tvrdili da, iako se klima mijenja, ne postoji “klimatska kriza” i da će u jednom trenutku istina izaći na vidjelo. Taj povijesni trenutak istine je sada došao. Koje korake sada trebamo poduzeti (plan B)?

1. Predsjedavajući IPCC-a, sada je krajnje vrijeme da obratite pozornost na dobro dokumentirane kritike velike skupine klimatskih znanstvenika koje je IPCC-zajednica izopćila (pogledajte CLINTEL-ovo pismo Vama, 27. lipnja 2020.).

2. IPCC-znanstvenici, vaš se znanstveni rad zloupotrebljava. Projekcije modela koriste se jednostavno kao političke izjave. Zašto se svi žestoko ne pobunite protiv ove zavaravajuće prakse? To znanosti o klimi daje loš ugled.

3. Svjetski lideri, napustite ublažavanje posljedica klime (smanjenje CO2) i dajte najviši prioritet prilagodbi klimi (prilagodba klimatskim promjenama, bez obzira na to da li su prirodne ili antropogene). Imajte na umu da je CO2 neophodan za cjelokupan život na Zemlji. Više CO2 ozelenjuje naš planet i povećava proizvodnju hrane.

Izuzetno skup energetski prijelaz, koji se u potpunosti temelji na klimatskoj histeriji, mora se u potpunosti revidirati. CLINTEL ponavlja da bi svim zemljama trebalo dopustiti korištenje raspoloživih energetskih resursa – poput čistog ugljena, nafte, prirodnog plina, hidroenergije – onoliko koliko im je potrebno za održavanje i poboljšanje životnog standarda. Osim toga, trebali bi se držati daleko od nestalnih i nepouzdanih izvora male energije, kao što su solarni paneli i vjetroturbine; oni su korisni samo u posebnim situacijama.

Autor teksta: Guus Berkhout, predsjednik CLINTEL-a

 

* Klimatska osjetljivost je predviđeno zagrijavanje u slučaju da su koncentracije CO2 u atmosferi dvostruko veće od onih iz predindustrijskog doba (op. prev.)

Mislim da političari, bez obzira na to koliko bili loši klimatski modeli, neće odustati od toga da je korištenje fosilnih goriva glavni krivac za sve loše što nam se događa. Kada bi priznali da priroda odlučuje o klimi i njenim promjenama (kao što je to dosad uvijek bilo), srušila bi se cijela porezna kula od karata koju su tako pažljivo desetljećima gradili. Za tu svrhu morat će pronalaziti sve ambicioznije “stručnjake”, s nimalo savjesti za posljedice povratka u srednji vijek, koji očekuju za većinu stanovništva, osim, naravno, za sebe.

 

Autor prevoda i članka: Dušan Bižić, dipl. meteorolog

IZVOR: https://klimaienergija.blog/2021/08/09/priznanje/