Meteorološka opservatorija ZAGREB – GRIČ obustavila redovna merenja i osmatranja

Nakon velikih oštećenja zgrade hrvatskog DHMZ-a na zagrebačkom Griču, nastalih razornim potresom dana 22.03.2020. godine – obustavljena redovna merenja i osmatranja koja su neprekidno trajala (bez ijednog dana prekida) skoro 160 godina, od dana 01.12.1861. godine

 

U nedavnom zagrebačkom potresu stradala je i zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda smještena na Gornjem gradu na Griču 3, kao i zgrada u Mesničkoj u kojoj je smještena hidrologija.

Srećom, žrtava i ozlijeđenih nije bilo, no točnu materijalnu štetu, štetu na tehničkoj i računalnoj infrastrukturi tek treba utvrditi, ali već sada se zna da je ogromna. Iz sigurnosnih razloga svi prisutni djelatnici udaljili su se iz zgrade (dežurni prognostičari, meteorološki motritelji na opservatoriju Zagreb-Grič, informatičari i tehničari), te već nekoliko dana rade od kuće.

Prema procjeni građevinara, zgrade DHMZ-a na Griču 3 i u Mesničkoj 49 u Zagrebu više nisu pogodne za rad i boravak ljudi, te Zavod radi na preseljenju na neko sigurnije mjesto. Svi koji mogu rade od kuće, tako da izrada upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, kao i operativni prognostički rad za sada nisu ugroženi.

“Ovi novi uvjeti rada značajno otežavaju rad, te molimo za razumijevanje. Oštećenja na zgradi su ogromna i bez procjene statike zgrade nitko u njoj do daljnjega neće moći raditi. U tim uvjetima neki od produkata na našim mrežnim stranicama možda neće moći biti ažurirani zbog mogućih tehničkih problema. Vodeći računa o sigurnosti naših djelatnika, čim prije moguće, nastojat ćemo otkloniti sve poteškoće i učiniti produkte ponovo dostupnima. Napominjemo da izrada upozorenja na opasne vremenske i hidrološke pojave, kao i operativni prognostički rad za sada nisu ugroženi. I sve ostale usluge prema našim korisnicima nastojat ćemo ispuniti u najkraćem mogućem roku. Naša meteorološka postaja Zagreb-Grič, koja nije imala prekida od početka uspostave mjerenja 1861., radi i dalje, jer iako nema motritelja – automatska postaja radi.“

 

DHMZ je objavio snimke trenutka potresa na Griču koje su zabilježile nadzorne kamere:

 

 

Meteorološka mjerenja u zgradi započela su 1. prosinca 1861. godine u fizikalnom kabinetu, zahvaljujući ravnatelju realke Josipu Torbaru i profesoru Ivanu Stožiru – prvom gričkom motritelju koji je 30 godina vodio brigu o meteorološkoj postaji Zagreb-Grič i razvio je do opservatorija. Iz ovog entuzijazma jednog ravnatelja škole i profesora fizike razvio se Geofizički zavod, Geofizički odsjek PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Seizmološka služba Hrvatske i Državni hidrometeorološki zavod koji je ustrojen 27. kolovoza 1947. te kojem je zgrada na Griču 3 bila stalna adresa do 22. ožujka 2020.

Dana 22. ožujka 2020. Zagreb su pogodila dva snažna potresa (5,5 i 5,0 po Richteru). Zgrada, spomenik kulture I. kategorije, je jako oštećena i više nije pogodna za rad, stoga DHMZ intenzivno radi na preseljenju na neko sigurnije mjesto dok se ne uspije realizirati izgradnja nove zgrade DHMZ-a na Borongaju.

 

IZVOR 1: https://www.dalmacijadanas.hr/drzavni-meteorolozi-postali-beskucnici-objavljene-dramaticne-snimke-trenutka-potresa-i-zracne-snimke-koje-otkrivaju-razmjere-stete/

IZVOR 2: http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=zanimljivosti&daj=zn26032020

IZVOR 3: http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=zanimljivosti&daj=zn27032020

IZVOR 4: http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=zanimljivosti&daj=zn30032020

IZVOR 5: https://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=priopcenja&daj=pocetak_motrenja