Naučnici pregrejali globalno zagrevanje

Protivnici teze o pogubnim posledicama klimatskih promena tvrde da je reč o finansijski motivisanoj prevari u kojoj su podaci o klimi namerno pogrešno tumačeni

 

Temperature koje leto u Srbiji čine jedva podnošljivim, najveća suša u Americi u poslednjih 56 godina i topljenje leda na Antarktiku bile bi samo neke od činjenica dovoljnih da, možda, ubede svakoga da globalno zagrevanje zaista postoji. Dok se grupa naučnika trudi da dokaže da je ta pojava štetna posledica ljudske aktivnosti i da predstavlja pretnju za opstanak planete, drugi smatraju da je reč o zaveri stvorenoj da bi vlade lakše kontrolisale život podanika. Pojedine grupe mišljenja idu još dalje i navode da je ovaj pojam uveden iz ideoloških i finansijskih razloga.

O globalnom zagrevanju počelo je da se govori početkom devedesetih godina prošlog veka i to najpre na osnovu porasta prosečne temperature za 0,8 stepeni Celzijusovih u poslednjih sto godina. Pristalice teorija zavere smatraju da su pojedini podaci zloupotrebljeni, odnosno namerno pogrešno tumačeni, ili pak da je porast temperature prirodni proces koji nema veze sa povećanom emisijom ugljen-dioksida u atmosferu.

Američki istraživač uragana Vilijam Grej napravio je sopstvenu listu od čak 15 razloga koji su izazvali paniku u vezi sa globalnim zagrevanjem i zbog kojih smatra da je reč o prevari. Lista obuhvata potrebu da se posle Hladnog rata pronađe novi neprijatelj, nameru naučnika koji se bave ovim problemom da pribave novac za istraživanja, kao i želju političkih lidera i boraca za zaštitu životne sredine da pronađu politički uzrok koji bi im dozvolio da naprave takozvanu svetsku vladu.

Sa druge strane, organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis tvrdi da je devet od deset naučnika, koji negiraju postojanje klimatskih promena, povezano sa naftnim i gas kompanijama, velikim emiterima izduvnih gasova, koje im obezbeđuju novac za širenje takvih tvrdnji.

Najveći dokaz da su u pravu, zagovornicima teorije zavere pružila je afera „Klajmatgejt”, 2009. Tada su, nekoliko nedelja uoči Samita o klimatskim promenama u Kopenhagenu, hakeri provalili u elektronsku poštu i dokumenta sa Univerziteta „Ist Anglija” u Velikoj Britaniji, koji otkrivaju da je opasnost od globalnog zagrevanja preuveličana. U privatnoj prepisci vodeći britanski i američki klimatolozi razmatraju da li određene podatke treba objaviti ili ne. Pisma govore i o statističkim trikovima koje su koristili za ilustraciju globalnog otopljavanja. Čak su one koji su zbog ove pojave zabrinuti nazivali idiotima. Odbrana profesora sastojala se u tvrdnji da je prepiska istrgnuta iz konteksta, dok su oni koji čvrsto veruju u klimatske promene ove mejlove tumačili kao pokušaj da se zavara i umiri javnost.

 

Izvor: politika.rs