Klima je bila toplija za vreme starog Rima – svet se hladio 2.000 godina (!!!)

Naučna studija je otkrila tačne klimatske podatke iz godova polufosilizovanog drveća, tako da su nam sada poznate temperature i klimatski uslovi sve do 138. godine pre nove ere. Planeta je bila toplija nego što je sada za vreme starog Rima i Srednjeg veka

Kako je uspevalo starim Rimljanima da uzgajaju vinovu lozu u severnoj Engleskoj? Možda je odgovor sasvim jednostavan – klima je tada bila toplija!

Nova naučna studija sugeriše da je Britanija pre 2.000 godina imala duži period s puno toplijim letima nego što ih ima sada.

Nemački naučnici su iskoristili podatke iz godova drveća – koji su ključni indikator klimatskih uslova – i zahvaljujući njima tvrde kako smo imali prilike da iskusimo „dugoročni period hlađenja klime“ koji je trajao dva milenijuma, sve do perioda takozvanog globalnog zagrevanja u XX veku.

To globalno hlađenje je bilo ispresecano sa nekoliko toplijih perioda.

U to spada topao period u Srednjem veku, kao i topliji period za vreme starog Rima, kada su temperature bile u proseku za jedan Celzijusov stepen više nego što su danas.

Nemački tim je otkrio kako je topli period trajao od 50. do 21. godine pre nove ere, i da je uglavnom potcenjivan od strane klimatske naučne zajednice.

Rukovodilac ove naučne studije, prof. dr Jan Esper sa Univerziteta Johanes Gutenberg u Majncu, je rekao sledeće:

„Otkrili smo da su pretpostavke o temperaturama za vreme starog Rima i Srednjeg veka bile preniske. Brojke koje smo mi dobili nisu preterano značajne, ali nisu ni nevažne, naročito kada se uzme u obzir takozvano globalno zagrevanje, jer mi još uvek danas imamo temperature koje su niže za jedan stepen Celzijusa od temperatura pre 2.000 godina.“

U suštini, naučnici su otkrili sniženje globalnih temperatura od 0,6 stepeni u poslednje 2.000 godina, što je uslovljeno promenom Zemljine orbite oko Sunca i udaljavanjem od naše zvezde.

Globalno hlađenje, obratite pažnju na „Malo ledeno doba“ ili Maunderov minimum oko 1600. godine nove ere, zajedno s toplijim periodima za vreme starog Rima i srednjeg veka.

Ova naučna studija je publikovana u žurnalu „Nature Climate Change“.

Podaci se baziraju na merenjima koja idu sve do 138. godine pre nove ere.

Ova otkrića bi mogla pomoći u tome da naučna zajednica dobro razmisli o promenama u uvreženoj teoriji o uticajima globalnog zagrevanja.

Grupa profesora Espera sa Geografskog instituta JGU je koristila godove drveća, u suštini su merili gustinu godova iz polufosilizovanih stabala borova iz finskog Laplanda, naročito na drveću koje je izniklo pre 138. godine pre nove ere.

Uz pomoć takvih podataka, naučnici su prikazali dugoročni trend klimatskog hlađenja koje se dešava u poslednja dva milenijuma.