KLIMATSKE PROMENE – DA ili NE (?)

U nedelju, 01.12.2019. godine, gosti na TV PRVA bili su dr Vladimir Đurđević, profesor na Fizičkom fakultetu u Beogradu i Nedeljko Todorović, meteorolog iz RHMZ-a Srbije.

Sagovornici u TV studiju su diskutovali o tzv. klimatskim promenama, prezentovanjem (manje ili više konkretnih i korektnih) naučno-stručnih argumenata.

Na kraju, na svakome od nas je da izvrši procenu validnosti predstavljene argumentacije od strane obojice učesnika debate.

Ipak, moram ovde da navedem važnu NAPOMENU, koja se odnosi na glavne karakteristike SVIH prirodnih pojava, a samim tim i na meteorološke (vremenske) pojave i klimatske procese, odnosno na meteorološko-klimatološke parametre.

Gospodin Đurđević je, pri kraju emisije, rekao sledeće: „Da je klima u ravnoteži, imali bismo podjednako zastupljene i hladne i tople temperaturne rekorde, odnosno periode“.

Ovom svojom rečenicom je gospodin Đurđević svima javno pokazao i dokazao da ne poznaje suštinske karakteristike SVIH prirodnih pojava, a to je njihova DINAMIČNOST, a samim tim i PROMENLJIVOST, kako prostorno, tako i vremenski. Aktuelno zagrevanje NIJE i NE MOŽE BITI globalnog, već samo lokalnog i regionalnog karaktera, što znači da je širom planete zastupljen RAZLIČIT lokalni i regionalni raspored temperatura, a samim tim i temperaturnih trendova, kao rezultat RAZLIČITIH tipova atmosferske cirkulacije, a u skladu sa tim i RAZLIČITOG rasporeda baričkih sistema (ciklona i anticiklona).

Ovakav zaključak je izveden na osnovu analize originalnih temperaturnih podataka sa RAZLIČITIH tačaka planete. Najkraće rečeno, čak i da je u nekom određenom vremenskom intervalu zagrevanje zaista globalnog karaktera, odnosno da je na više od 50% stanica na planeti registrovan pozitivan temperaturni trend, to je sve promenljivog i privremenog karaktera, što znači da se u nekom drugom trenutku ili periodu, zbog stalne dinamike u atmosferi – začas obrne situacija, pa se pređe u tzv. globalni pad ili stagnaciju temperature, do opet nekog narednog trenutka ili perioda – kada će se (globalna) temperaturna situacija ponovo izmeniti, u manjoj ili nešto većoj meri… Dinamika atmosfere se čak i u jednom istom danu više puta menja, što svakodnevno dovodi do ekstremnih vremenskih pojava, ali naravno – na RAZLIČITIM područjima planete. Dakle, s obzirom na stalnu dinamiku u atmosferi, može se slobodno reći da SVE prirodne pojave i njihove (lokalne) karakteristike predstavljaju – savršeno sredstvo za (globalnu) manipulaciju i obmanu.