Meteorološke pojave su prirodne pojave

Kao što je svakoj (normalnoj i razumnoj) osobi poznato, klima se menja, ili bolje rečeno – fluktuira, varira ili osciluje. Znači, svi meteorološki parametri (klimatski elementi), odnosno sve meteorološke pojave (klimatski procesi) se ponašaju na isti način, i u savršenom su skladu sa svim ostalim (prirodnim) pojavama, što sve zajedno čini jedan prelepi mozaik savršenstva koji nazivamo – PRIRODA.

Dakle, sve što se događa u PRIRODI je međusobno uslovljeno, odnosno povezano jedno sa drugim.

PEČUJ – godišnji tok temperatura (1931. godina)

Kao što je poznato, na vreme u našem regionu imaju znatnog uticaja vazdušne mase poreklom sa Atlantika, severa Afrike i Mediterana, kao i sa severa, severoistoka i istoka Evrope (Arktik i Sibir). Znači, na našem području je sasvim normalno relativno često smenjivanje različitih tipova vazdušnih masa, što nam donosi i različite karakteristike tipova vremena, zavisno od položaja baričkih sistema (ciklona i anticiklona) na širem području Evrope.

Sve PRIRODNE pojave, pa samim tim i METEOROLOŠKE pojave – imaju tendenciju stalnog kretanja, odnosno promena, koje su kratkotrajne i nazivaju se VREMENSKIM (a ne klimatskim) PROMENAMA.

KLIMATSKE PROMENE su nešto što traje hiljadama godina, i što nažalost – ne možemo „uhvatiti“, jer jednostavno – nemamo dovoljno validnog materijala za obradu i analizu, pa samim tim ne možemo ni donositi validne i ispravne zaključke.

PEČUJ – godišnji tok temperatura (1993. godina)

Na priloženim slikama je prikazano kretanje minimalnih i maksimalnih temperatura u PEČUJU (grad na jugu Mađarske) po danima i mesecima u toku cele godine. Može se lako uočiti na slikama da je osnovna karakteristika vremena u našem području – često smenjivanje sasvim različitih tipova vremena, što je i osnovna odlika ovog našeg (umerenog) klimatskog pojasa.

Vremenske promene idu svojim (prirodnim) tokom, kao i sve ostale promene u PRIRODI, dakle – variraju, fluktuiraju, osciluju, odnosno ponašaju se u skladu sa ritmom PRIRODE – ritmom ŽIVOTA.

Gledajući iznad priložene godišnje grafikone za PEČUJ, vrlo lako se uočava da je svaka godina, svaka sezona i svaki mesec (pa čak i svaki dan) – PRIČA ZA SEBE u meteorološkom smislu, odnosno jedinstveni i neponovljivi (a često i neuhvatljivi) trenutak ritma, pulsiranja, udisaja i izdisaja naše Majke – PRIRODE.

Sada smo u TOPLOJ KLIMATSKOJ FAZI, koja traje već 25 godina (od 1988. godine) i koja će najverovatnije trajati i narednih 10-20 godina.

Podsećanja radi, jedna HLADNA KLIMATSKA FAZA (krajem 19. i početkom 20. veka) je trajala više od 40 godina, tako da je jasno da ovde ne može biti govora o tzv. globalnom zagrevanju ili tzv. (ekstremnim) klimatskim promenama. Jer, ako je jedna hladna klimatska faza trajala 40 godina, nema ničeg spornog u činjenici što ova sadašnja topla klimatska faza traje već skoro 30 godina, zar ne (?). Dakle, sve je u savršenom – PRIRODNOM skladu, i drugačije od toga jednostavno – NE MOŽE BITI.