Mikroklima Novog Beograda

U ovom članku predstavljam jedan od retkih radova koji se bavio (mikro)klimom Novog Beograda, odnosno temperaturnim razlikama između meteorološke stanice u starom delu grada (Opservatorija Beograd – Vračar) i meteorološke stanice u Novom Beogradu (u blizini zgrade bivšeg CK SK Jugoslavije, sada PC Ušće).

Ovaj klimatološki rad je prezentovan u monografiji NOVI BEOGRAD 1948 – 1968, čiji je autor geograf dr Jovan Đ. Marković, objavljenoj 1968. godine, povodom obeležavanja 20 godina od početka izgradnje Novog Beograda. U ovom radu su prikazani uporedni temperaturni podaci za meteorološke stanice VRAČAR i UŠĆE, za period od 1953. do 1962. godine.

Takođe, u radu se nalaze i uporedni podaci o padavinama i još nekim klimatskim elementima, tako da se slobodno može reći da je ova klimatska studija jedna od najdetaljnije urađenih i objavljenih do danas. Međutim, šteta je što je analizirani uporedni period relativno kratak (prikazan niz paralelnih podataka od 10 godina), tako da se ovakvi podaci moraju prihvatiti sa izvesnom dozom rezerve i kao takvi smatrati relativno (ne)pouzdanim. Ali, u situaciji kada više podataka nemamo, dobro je i ovo što imamo na raspolaganju…

Lokacija nekadašnje meteorološke stanice NOVI BEOGRAD – UŠĆE (obeleženo crvenom bojom)

Uporedni temperaturni podaci nam pokazuju da se najveće temperaturne razlike između starog i novog dela Beograda javljaju kod vrednosti minimalnih dnevnih temperatura, i to naročito u toku zime, kada su minimalne temperature na Novom Beogradu niže u proseku za 1,1 stepen od onih na Vračaru. U toku leta i jeseni temperaturne razlike kod minimalnih temperatura između ove dve gradske lokacije su slabije izražene (na Novom Beogradu hladnije za 0,6 stepeni u odnosu na Vračar), dok je tokom proleća temperaturna razlika najslabije izražena (na Novom Beogradu hladnije za oko 0,5 stepeni).

Kod maksimalnih dnevnih temperatura, kao i kod vrednosti srednjih mesečnih temperatura (dobijenih na osnovu tri dnevna termina merenja – od 7, 14 i 21 čas), temperaturne razlike između ove dve gradske lokacije su slabije izražene. Dakle, najizraženije razlike kod minimalnih dnevnih temperatura (tokom cele godine, a naročito tokom zime) između starog i novog dela grada nam nedvosmisleno potvrđuju zaključak o veoma izraženoj pojavi tzv. gradskog (urbanog) toplotnog ostrva u centru Beograda.

U nastavku prikazujem tabelu sa paralelnim temperaturnim vrednostima za stanice VRAČAR i UŠĆE, za period 1953 – 1962. godina, kao i skenirani celokupan tekst o prirodnim odlikama Novog Beograda, uključujući i klimatske karakteristike (podneblje) Novog Beograda.

Pogledajte još i:

PRILOG PROUČAVANJU LOKALNE KLIME NOVOG BEOGRADA

ODNOS TEMPERATURE I VLAŽNOSTI VAZDUHA IZMEĐU BEOGRADA I NOVOG BEOGRADA – Marko Milosavljević

Copyright © 2016. MeteoLogos – svet meteorologije (Sva prava zadržana)