Podizanje nivoa mora je prevara

Priča o podizanju nivoa svetskih mora i okeana je „velika priča za plašenje male dece”, tvrdi švedski stručnjak

Verovanje da smo suočeni sa katastrofalnim podizanjem nivoa svetskih mora i okeana trenutno je jedino što može da opravda činjenicu i natera čitavo čovečanstvo da potroši hiljade milijardi dolara na borbu protiv globalnog zagrevanja, objavljuje britanski „Telegraf”. Naime, naučnici sve češće tvrde da će se led sa Arktika i Grenlanda otopiti, sve topliji okeani će se proširiti i zbog toga će nastupiti prirodne katastrofe. Međutim, jedan švedski stručnjak uopšte se ne slaže sa ovakvim stavom.

Svetska javnost je gotovo svakodnevno „zatrpana” zastrašujućim vestima. Tako su stručnjaci okupljeni oko Međunarodnog panela za klimatske promene (IPCC) nagovestili da će se do 2100. godine nivo mora podići za gotovo 59 centimetara. Sa druge strane, nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Al Gor otišao je još dalje u svom Oskarom nagrađenom filmu „Neugodna istina”. On je tada najavio porast nivoa mora za čak šest metara, a da bi dokazao svoje tvrdnje iskoristio je kompjutersku animaciju u kojoj gradovi, poput Šangaja ili San Franciska, nestaju pod vodom.

Međutim, jedan švedski geolog i fizičar uopšte se ne slaže sa ovakvim tvrdnjama. Doktor Nils Aksel Merner, nekadašnji predsednik Međunarodne komisije o promenama nivoa mora i čovek koji je 35 godina svog naučnog rada posvetio upravo ovom pitanju, žestoko pobija sve dosad prikupljene podatke koji govore u korist buduće katastrofe.

„Ako na svetu postoji neko ko zna ‘ponešto’ o podizanju nivoa mora, onda je to doktor Merner”, navodi „Telegraf” i dodaje da je on prethodne decenije proveo koristeći sve dostupne naučne metode u proučavanju nivoa mora širom sveta. Njegova „presuda” prilično je šokantna – tako on tvrdi da je „’brbljanje’ o podizanju nivoa mora velika priča za plašenje male dece”.

„Uprkos tome što je dolazilo do promena nivoa, more se generalno ne podiže. Nivo se nije promenio u proteklih pola veka, a ako bude podizanja u ovom stoleću to će biti za svega desetak santimetara. Ali, ni to nije sigurno”, objasnio je Merner. „Čak i ako sve čvrste dokaze ostavimo po strani, elementarni zakoni fizike (poput latentne toplote neophodne da se led otopi) govore da apokalipsa koju najavljuju Al Gor i kompanija nije moguća.”

Razlozi zbog kojih je Merner tako siguran u svoje tvrdnje da su sva predviđanja stručnjaka potpuno pogrešna leže u činjenici da su oni svoje dokaze bazirali isključivo na računarskim simulacijama, za razliku od njega koji je do otkrića došao nakon merenja i posmatranja u stvarnom svetu.

Tako je, dok je bio predsednik Međunarodne komisije, pokrenuo specijalni projekat na Maldivima, čiji državni vrh poslednjih dvadeset godina traži ogroman novac kako bi se sprečila „nadolazeća katastrofa”. Iako su on i njegov tim stručnjaka šest puta posetili ostrva, istraživanje je pokazalo da se more nije nimalo podiglo u poslednjih 50 godina.

Konačno, Merner je ponudio lokalnom stanovništvu da im u vidu dokumentarnog filma, u kojem objašnjava da ne moraju da brinu, prikaže službene rezultate istraživanja, navodi „Telegraf”, ali su mu vlasti Maldiva to zabranile. Postavlja se pitanje – zašto?

Doktor Merner se suočio sa još jednom prilično velikom nelogičnošću. Naime, on je ostao zapanjen činjenicom da su poslednja dva izveštaja IPCC-a (koja su, inače, pokazala da svetu predstoji katastrofalna budućnost) uradili naučnici od kojih nijedan nije stručnjak za more.

„Izveštaji IPCC-a i njihovi rezultati nisu ništa drugo do otvoreno neznanje i oslanjanje na unapred podešene računarske modele, koji su postali glavno oruđe za širenje bespotrebne panike”, zaključio je Merner.

 

Izvor: politika.rs