SAČUVANO OD ZABORAVA – Nevreme u Srbiji iz daleke 1834. godine

Povremeno prelistavam NOVINE SRBSKE, koje su počele da izlaze 1834. godine u Kragujevcu.

U 25. broju NS, koje su izašle 23. juna 1834. po starom, odnosno 5. jula po novom kalendaru, pronašao sam jedan od najstarijih novinskih izveštaja o (ne)vremenu u Srbiji.

Dana 17. juna 1834. po starom, odnosno 29. juna po novom kalendaru, mnoge krajeve Srbije je u večernjim časovima zahvatilo jako nevreme.

Po svemu sudeći, to je bila klasična junska (letnja) nepogoda, sa olujnim i orkanskim vetrom i vrlo krupnim gradom (komadi teži od 1 kilograma), a vrlo je moguće da je bilo i mini-tornada, što se može naslutiti na osnovu opisa posledica nevremena (slika ispod).

Nažalost, u Beogradu i Srbiji do 1848. godine nije bilo meteoroloških merenja i osmatranja. Međutim, na osnovu uvida u dnevne podatke za PRAG sa kraja juna 1834. godine, može se zaključiti da se radilo o nevremenu kao posledici predfrontalnih nestabilnosti u Srbiji, s obzirom na to da je dan-dva ranije u centralnoj Evropi došlo do osveženja sa kišom i pljuskovima.

Inače, leto daleke 1834. godine je bilo jedno od najtoplijih i najdužih leta, što potvrđuju i podaci za BUDIMPEŠTU, BEČ i PRAG, kao i zapisi iz ZEMUNA (slika ispod).