SANDRO NUHANOVIĆ – zaljubljenik u meteorologiju

Pre izvesnog vremena imao sam izuzetnu čast i ogromno zadovoljstvo da stupim u kontakt sa Sandrom Nuhanovićem iz Jajca (BiH), i upoznam se sa njegovim izuzetnim meteorološkim talentom.

Naime, Sandro je svojevremeno napravio odličan meteorološki portal – BH Meteo, koji je bio izuzetno bogat najraznovrsnijim meteorološkim sadržajima.

Evo zanimljive priče o Sandru, koja je objavljena u junu 2010. godine, na jednom portalu iz Jajca.

                                            Sandro ispred svoje meteo stanice

Da u našem gradu postoje mlade osobe sa zanimljivim talentima i hobijima, pokazuje i primjer Sandra Nuhanovića, devetnaestogodišnjaka koji se meteorologijom bavi već sedam godina.
Kako sam kaže, oduvijek su ga zanimale vremenske prilike i različite atmosferske pojave. Od toga je sve i počelo. Uz pomoć oca i djeda sagradio je vlastiti meteorološki zaklon, te postepeno nabavljao potrebne instrumente i opremu. Čitajući različitu stručnu literaturu Sandro je širio svoje znanje iz meteorologije, posebno se zanimajući za meteorološka mjerenja i prognozu vremena.
Sandro je danas student prve godine informatike na Ekonomskom fakultetu, sa završenom srednjom građevinskom školom. Međutim, meteorologija i dalje predstavlja glavnu preokupaciju u životu našeg sugrađanina, možda čak i više nego ranije. Uvijek pronalazi vremena za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, tlaka, brzine i pravca vjetra, količine padavina i dr, te sve prikupljene podatke obrađuje i arhivira. Redovno izrađuje i vremensku prognozu za područje cijele BiH, a nerijetko, na zahtjev rodbine i prijatelja, Sandro „vedri i oblači“ nad mnogim dijelovima Evrope, SAD-a…
Većinu potrebne opreme i instrumenata posjeduje, a smatra da je budućnost meteorologije u automatizaciji mjerenja. Na taj način bit će omogućen pristup podacima u „realnom“ vremenu, a daljnji napredak ove kompleksne znanosti ponajviše će zavisiti o razvoju računalne tehnologije, tj. super računala koja su platforma za pokretanje numeričkih modela – osnove prognoziranja.
Kako sam Sandro ističe, ne voli razmišljati mnogo unaprijed, te iz toga razloga i nema jasnu viziju sebe u budućnosti: “Ne mogu promijeniti ono što tek treba da se desi“, riječi su jajačkog meteorologa. “Dovoljno mi je što znam kakvo će vrijeme biti za sedam dana“, dodaje Sandro kroz smijeh.
Prenosimo i Sandrovu prognozu za predstojeće ljeto, koje bi prema svemu sudeći trebalo biti toplije od prosjeka, ali pljuskovi i kratkotrajna zahlađenja naravno neće izostati. „Čar prognoziranja i jeste u promjenljivosti vremena“ – za kraj ističe Sandro.

I na kraju ove simpatične priče o našem kolegi Sandru, moram se u potpunosti složiti sa njegovim konstatacijama da „čar prognoziranja i jeste u promjenljivosti vremena“ i “dovoljno mi je što znam kakvo će vrijeme biti za sedam dana“.