Toplije ili hladnije

Osobno uvijek biram toplije. Postoje lijepe zimske situacije hoda po škripećem snijegu i osjećaja čistoće zimskog sunčanog jutra. To su ugodna sjećanja koja na kraju uvijek imaju i onaj dio ulaska u sigurnost i toplinu doma. Hoću reći, hladnoća nije loša, neugodna i opasna, kad postoji sigurnost povratka u toplo. Zamislimo, na trenutak, i ono teško zamislivo (barem za većinu) – isti čovjek, ista zima i isti dom, samo nije zagrijan, nego hladan i vlažan. Bio sam u takvim, vrlo umjerenim, situacijama kad se po danu još nekako i moglo, ali za spavanje sam morao staviti na sebe sve što sam imao da malo ublažim hladnoću i vlagu. Najveća radost je bilo nekoliko sunčanih sati pri kojima je trebalo raditi izvan kuće, a ako i nije trebalo, nešto sam izmislio samo kako bi moje tijelo akumuliralo dovoljno topline za noć.

Kažu stručnjaci da se Zemljina atmosfera zagrijava i da to nikako neće biti dobro za nas. Prema dramatičnosti najava se čovjeku čini kao da već sutra neće moći ni hodati po užarenoj površini, a udisanje vanjskog vrućeg zraka će permanentno oštetiti naša pluća kao da smo usred požara. Na svu sreću, postoje riječi poput: međutim, ali, ipak i nije-to-baš-tako.

Na slici dolje je prikazana srednja globalna temperatura niže troposfere izvedena iz satelitskih mjerenja u periodu od 1979. do svibnja 2019.

UAH je oznaka za University of Alabama in Huntsville. Autori analize su dr. Roy Spencer i dr. John Christy s navedenog sveučilišta.

Dakle, u posljednjih 39 godina temperatura niže troposfere porasla je za malo više od tri desetinke stupnja Celzija. Kad to pretvorimo u trend na 100 godina dobijemo 0.82 °C. Ne vidim ništa dramatično u tome što temperatura za 100 godina možda poraste za 0.82 °C.

Kako kaže Ivar Giaever, norveški nobelovac za fiziku, takva promjena temperature u tako dugom razdoblju pokazuje da je temperatura izuzetno stabilna veličina.

Čovjek je otporna i snalažljiva vrsta koja normalno živi u predjelima u kojima se temperature mijenjaju od -30 do +40 °C. Kao turist sam provodio sate i sate u razgledavanju gradova pri +40 °C i nije mi se dogodilo ništa strašno. Dapače, lošije mi je bilo pri +30 °C ako je vlaga u zraku bila 70%, nego pri +40 °C s vlagom od 30%.

 

IZVOR: https://klimaienergija.blog/2019/06/15/toplije-ili-hladnije/