BEOGRAD – mesečna, sezonska i godišnja temperaturna odstupanja od normale (NOAA)

U ovom članku vidimo pregled mesečnih, sezonskih i godišnjih temperaturnih odstupanja od normale (srednje mesečne, sezonske i godišnje temperature), za područje BEOGRADA (44.5° N, 20.3° E), po pojedinačnim mesecima, sezonama i godinama, za period 1880-2019. (izvor podataka: NOAA)

Na osnovu analize prikazanih temperaturnih trendova za poslednjih 100 godina, sasvim sigurno se može zaključiti da nema promena klime, već se radi samo o naizmeničnim smenjivanjima ciklusa malo toplijeg i malo hladnijeg vremena. Trendovi temperature za period od 100 godina se po mesecima kreću u opsegu od 0,24°/100 god. do 1,57°/100 god, a po sezonama u intervalu od 0,68°/100 god. do 1,16°/100 god, što nam govori o tome da ne postoje statistički značajni temperaturni trendovi.

Ovde treba naglasiti nešto veoma važno – pozitivni temperaturni trendovi su još slabije izraženi, jer su prikazani originalni podaci merenja, sa uračunatim efektom urbanizacije, odnosno gradskog toplotnog ostrva, koji uzrokuje porast srednjih mesečnih temperatura, u rasponu od 0,5 do 0,8 stepeni po mesecima, a na godišnjem nivou porast temperature iznosi 0,7 stepeni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR podataka: NOAA

Pogledajte još i: BEOGRADSKO TOPLOTNO OSTRVO – TEMPERATURNE RAZLIKE IZMEĐU STANICA VRAČAR I SURČIN