Podsetnik na jedno pismo

Jeste li primijetili da je većina stručnjaka koja se buni protiv klimatskog alarmizma u penziji? Ili su u penziji ili su otišli iz firme koja ima veze s klimatskim promjenama.

Koga god zanimaju klimatske promjene, neizostavno je morao naletjeti na NASA-GISS podatke i stavove. NASA (Američka svemirska agencija) ima svoj Institut za svemirska istraživanja (Goddard Institute for Space Studies). Uz svemirske teme, GISS prikuplja podatke o temperaturi iz cijelog svijeta, a njegovi stručnjaci često objavljuju članke vezane uz klimatske promjene. Bez obzira što mi mislili o Amerikancima, jedno od njihovih elementarnih dobrih pravila je da sve ono što plaća država treba biti besplatno. Tako su i NASA-GISS podaci dostupni i ako netko dugo prati i kopira podatke, može sam napraviti svoje grafikone. Tako su dostupni podaci iz 1999. godine iz mreže od 1.200 meteoroloških stanica pokazivali da je najtoplije razdoblje (otkad je mjerenja) u Americi bilo tridesetih godina 20. stoljeća (plava linija na grafikonu). Sedamnaest godina kasnije (2016.) podaci su izgledali dosta drugačije (crvena linija). U međuvremenu su „stručnjaci“ „homogenizirali“ podatke, pa je tako ispalo da je najnovije razdoblje najtoplije. Kad ne možeš mijenjati sadašnjost, mijenjaj prošlost.  

E, zbog sličnih poteza prije osam godina se pobunila grupa od 49 bivših NASA-inih stručnjaka i poslala pismo direktoru NASA-e. Evo nekoliko zanimljivijih dijelova pisma.

„Mi, dolje potpisani, s dužnim poštovanjem, tražimo od NASA-e i GISS-a da se suzdrže od objavljivanja nedokazanih tvrdnji u svojim priopćenjima i na Internetu. Mislimo da tvrdnje o tome kako CO2 koje je proizvelo čovječanstvo ima katastrofalne posljedice na klimatske promjene nisu potkrijepljene, posebno kad se razmotre tisuće godina empirijskih podataka. Obzirom na javno iznesene tvrdnje stotina poznatih klimatoloških stručnjaka i desetina tisuća ostalih stručnjaka o svom nevjerovanju u katastrofalne prognoze koje dolaze posebno od čelništva GISS-a, jasno je da znanost NIJE riješena. Neumjereno zagovaranje da je CO2 glavni uzrok klimatskih promjena je nedostojno NASA-ine povijesti objektivnog procjenjivanja svih dostupnih znanstvenih podataka prije odlučivanja ili objavljivanja. Kao bivši NASA-ini zaposlenici mislimo da je NASA-ino zagovaranje ekstremne pozicije neprikladno prije temeljitog istraživanja mogućeg prevladavajućeg utjecaja prirodnih faktora koji utječu na klimu. Tražimo da se NASA suzdrži od budućeg objavljivanja nedokazanih i nepotkrijepljenih izjava u svojim priopćenjima. U opasnosti je besprijekorni ugled NASA-e, njenih sadašnjih ili bivših znanstvenika i zaposlenika, pa čak i ugled znanosti općenito.“

Toliko od nekoliko bivših direktora svemirskog centra u Houstonu, astronauta i ostalih stručnjaka. Ono što tu nedostaje je političko-financijski aspekt. SAD nikada nisu ratificirale protokol iz Kyota iz 1997. godine, koji je od država potpisnica tražio smanjenje emisija CO2 za pet posto. Tako nije bilo ni potrebe da državne agencije NOAA i NASA mijenjaju podatke. Kasnije je predsjednik postao Obama koji je snažno podržavao klimatski alarmizam i potrebu smanjivanja emisija CO2. Znanost pleše kako politika želi ili kako bi rekao VIB:“ Taman rešim da se pomolim Bogu, a Bog se promeni.“ (po sjećanju).

Zanimljiv je članak o Kyotu na hrvatskoj Wikipediji.

„Hrvatska je godinama odlagala ratifikaciju sporazuma, jer se željela izboriti za povoljniji položaj u odnosu na onaj koji bi imala, da bi se smanjenje računalo prema 1990. godini.“

Je, istina je da je RH 170. država  koja je potpisala sporazum. Nije nam se baš žurilo da to usvojimo. Pitanje za „zelene“: Kako to da države ne žele potpisati sporazume koji bi im trebali omogućiti veće korištenje „besplatne“ energije Sunca i vjetra?

 

Izvori:

https://www.businessinsider.com/nasa-scientists-dispute-climate-change-2012-4 

https://hr.wikipedia.org/wiki/Protokol_iz_Kyota

 

IZVOR: https://klimaienergija.blog/2020/09/16/podsjetnik-na-jedno-pismo/